SLC - Renfe Grande Descarga 0
Spaniens järnvägar importerar ukrainsk spannmål per järnväg

De spanska statsjärnvägarna Renfe har börjat testa möjligheten att importera spannmål från Ukraina till Spanien med godståg. Det första godståget anlände nyligen till Barcelona med 600 ton spannmål från Ukraina.

CAP 2023 framåt – SLC och SLF ordnar CAP-webbinarium 1.11

Den nya gemensamma jordbrukspolitiken väcker frågor bland jordbrukarna. Därför ordnar SLC och SLF tillsammans webbinariet CAP 2023 framåt tisdagen den 1 november kl.9-11.30.

SLC - 52416008630 Dee00D3957 O
Nordiskt samarbete utvecklar framtidens potatissorter

Sjukdomar är den största utmaningen inom potatisodlingen och genom klimatförändringarna kommer problemen troligtvis öka. Med målsättningen att ta fram mer robusta och konkurrenskraftiga nordiska potatissorter samverkar privata aktörer, universitet och NordGen i ett projekt där mer än 300 olika potatissorter ska undersökas.

Jordbrukssektorn behöver beredskapsövning och -handbok

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har i samarbete med NTM-centralen inlett planeringen av en myndighetsövning som gäller jordbrukssektorn. Beredskapsövningen för jordbruket i undantagsförhållanden har delvis samband med ett nytt delprojekt inom REGION2030, där målet är att utarbeta en beredskapshandbok på regional och lokal nivå för jordbruksförvaltningen, uppger Regionförvaltningsverket.

SLC - Harriet Strandvik Arets Matkulturstipendiat
Harriet Strandvik är årets matkulturstipendiat

Den åländska matinspiratören och företagaren Harriet Strandvik utsågs till årets matkulturstipendiat när Marthaförbundet firade den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober på restaurang Seagram på Föglö, Åland.

SLC - Christoffer Ingo 20221007 Webb
SLC ser stora utmaningar med jordbrukets stödutbetalningstidtabell 2023

Livsmedelverket meddelade idag (7.10) att stödutbetalningstidtabellen för perioden 2023–2028 förändras markant jämfört med nuläget. I framtiden kommer stöden i huvudsak att betalas ut i december samt följande år mellan februari och juni. SLC har gjort preliminära kalkyler för 2023 som blir ett övergångsår. På gårdsnivå betyder det att allt mellan 15–30 procent mindre stöd betalas ut under ansökningsåret i och med att en stor del av stödutbetalningarna skjuts fram till år 2024.

SLC - Mats Nylund 1
En del av djurstöden betalas ännu i år

Det ser ut som om en del av EU:s djurbidrag kan betalas ut redan på detta års sida. Vid en presskonferens på fredag morgon meddelade jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen att ministeriet hittat en lösning som innebär att ungefär 40 procent av de EU-finansierade mjölkkobidragen, dikopremierna och tjurstöden kan betalas i december i år.

CAP-reformen påverkar betalningen av jordbrukarstöd nästa år

Livsmedelsverket har publicerat en eftersträvad utbetalningstidtabell för jordbrukarstöden för åren 2023-2028. Från och med nästa år koncentreras utbetalningarna till december under ansökningsåret och följande vår.

SLC - Barnacle Goose In Barents Sea Coast
En envis fågelinfluensa håller greppet om Europa

Den europeiska mat- och hälsomyndigheten Efsa varnar för en förstärkt epidemi av HPAI-fågelvirus i Europa. Under perioden juni till september rapporterades fler fall av fågelinfluensa i Europa än någonsin tidigare under sommarmånaderna.

SLC - 20220930 090713
Klasslärarstuderande besökte Finnes grönsaksodling och Maras mjölkgård

I slutet av september fick klasslärarstuderande från Åbo Akademi i Vasa bekanta sig med jordbruksvärlden på närhåll. I tre omgångar företogs exkursioner till grönsaksodlaren Christer Finne och den ekologiska jordbrukaren och mjölkproducenten Bjarne Mara.

SLC - Fm4
Finska och nordiska mästare i plöjning korades i Kimito

Ljudet från brummande traktorer ljöd över åkrarna utanför Axxell Brusaby i Kimito då finska och nordiska mästerskapen i plöjning avgjordes förra veckoslutet. Dubbelmästerskapen som pågick i två dagar avgjordes i serierna för seniorer och juniorer med deltagare från Finland, Sverige och Danmark.

SLC - Crop Circle Wikipedia
Fientliga fältcirklar skapar problem för brittiska bönder

Symmetriska sädesfältcirklar på åkern är dekorativa ur ett fågelperspektiv, men de blir dyra för farmaren. Mönstret anläggs i hemlighet på åkern över en natt. Bonden ställs inför ett regelrätt angrepp. ”Crop Circles” har blivit vanliga i både Storbritannien och Tyskland.