SLC - 20221004 122441
Fältträff om sura sulfatjordar och kalksuspension

Flera pågående projekt om sura sulfatjordar och underbevattning med kalksuspension presenterades på en fältträff i Risöfladan den 4 oktober. Deltagarna kunde också uppleva konkreta provtagningar och analyser på närhåll.

EU sänker prognosen för spannmålsskörden

EU-kommissionen har igen en gång sänkt förväntningarna på den nya spannmålsskörden 2022/23. Skörden torde rejält understiga fjolårsresultatet.

SLC - Nybondas Ncn
Nybondas: Viktigt att permitteringar görs på rätt sätt

På grund av de höga energikostnaderna kommer många växthusproducenter att helt upphöra med eller begränsa produktionen i vinter. Det innebär att många arbetstagare inom branschen permitteras. Att sköta den processen på rätt sätt är mycket viktigt för arbetsgivaren.

SLC - Vaxthusproduktion
Tomatproduktionen minskar med hälften under kommande vinter

Energikrisen drabbar också växthusbranschen. En del av växthusodlarna har fattat beslutet att inte hålla produktionen igång denna vinter.

Ryssland misstänks smuggla stulen spannmål

Under den ryska invasionen har spannmål för över 500 miljoner dollar stulits från Ukraina och smugglats till länder som Turkiet, Syrien och Libanon. Det hävdar amerikanska Associate Press (AP) och TV-stationen ”Public Broadcasting Service” (PBS).

SLC - Fss Stod
Beskattningssystemet gör att han går miste om 35.000 euro

Förra veckan framkom att inte alla jordbruk kommer att kunna ansöka om fastighetsskattestöd. I Österbotten drabbas många producenter, däribland växthusproducenten Alexander Österlund, vars företag nu går miste om 35.000 euro.

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i november

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i november, meddelar Livsmedelsverket.

Nya Zeeland stoppar djurtransporter till havs

Nya Zeeland förbjuder samtliga sjötransporter av levande boskap från slutet av april nästa år.

USA-skörden av vete blir mindre än väntat

Priserna på spannmål har gått upp efter en pessimistisk skördeprognos från USA.

HKScans vd fick sparken

HKScan meddelade i slutet på senaste vecka att bolagets vd Tero Hemmilä avskedas med omedelbar verkan. Hemmilä har fungerat som vd sedan år 2019, före det jobbade han inom gödselkoncernen Yara. Processen för att rekrytera en ny vd inleds genast.

SLC - Un Navibulgar
Ryssland kritiserar Ukrainas veteexport

Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt sitt missnöje över avtalet om transporter av spannmål från hamnar i Ukraina till fattiga länder. Avtalet slöts med förbehållet att Turkiet ska garanterar att spannmålen landar i utvecklingsländer.

Arbetsgrupp bereder lag om avgift för ändrad markanvändning

Genom en avgift för ändrad markanvändning vid byggande och åkerröjning vill regeringen minimera avskogning och växthusgasutsläpp. Avsikten är att en arbetsgrupp av tjänstemän ska utarbeta ett utkast till proposition med lagförslag, uppger jord- och skogsbruksministeriet.