Älg- och hjortjakten har kommit igång

Älgjakten fortsatte i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 1 oktober 2022, och samtidigt startade den egentliga jaktperioden för älg också i Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden lördagen den 8 oktober. Jakten på vitsvanshjort är redan i gång, meddelar Finlands viltcentral.

Ministerarbetsgrupp tog upp livsmedelstryggheten

Ministerarbetsgruppen för beredskap diskuterade förra veckan tryggandet av livsmedelsförsörjningen.

SLC - Kurvinen
Regeringen aviserar ändringar i livsmedelsmarknadslagen

Regeringen kommer att göra ändringar i livsmedelsmarknadslagen med syfte att dämpa handelns makt i livsmedelskedjan. Ett lagförslag presenterades på onsdagen av jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen och åkte ut på remissrunda samma dag. Meningen är att lagändringarna skall träda i kraft ännu under denna valperiod.

SLC - Tomasl1
ÖSP: Kurvinens lagförslag välkommet, men ändå alldeles otillräckligt

– För att trygga livsmedelsproduktionen är en utjämning av styrkeförhållandet mellan parterna i livsmedelskedjan nödvändig. Mot den bakgrunden är minister Kurvinens lagförslag välkommet och ett litet steg i rätt riktning, men ändå alldeles otillräckligt, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård i ett pressmeddelande.

Nästan 1 miljon i försäljning för åländska Skördefesten

I år blev det inget besökarrekord men däremot försäljningsrekord för den åländska Skördefesten som ordnades för två veckor sedan.

SLC - Fag2
Kurvinen lovar arbeta för att få bukt med fågelskadorna på Söderfjärden

En ministerledd arbetsgrupp som på sikt ska få bukt med skördeskador som fåglar orsakar. Det ska jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen arbeta för. Förra lördagen besökte han Söderfjärden där 25 odlare bara i år har drabbats av skördeskador.

SLC - Mjolk1
Försämrad lönsamhet oroar mjölkproducenterna

Bränsle- och gödselkostnaderna har stigit mycket för mjölkproducenterna. Något som också kommer försämra lönsamheten ytterligare är stegringen på el. Det gäller att spara där det går, säger mjölkproducenten Joakim Smeds, som ändå vill tro på framtiden.

Alla jordbruk i aktiebolagsform borde kunna få fastighetsskattestöd

Ansökningstiden för att söka om fastighetsskattestöd för jordbrukets produktionsbyggnader pågår som bäst. Alla jordbruksidkare kan ansöka om stödet och det gäller även de som bedriver jordbruk i aktiebolagsform. Men nu har det framkommit att alla jordbruk som bedrivs i aktiebolagsform inte kan få skattestödet.

SLC - Lebensmittelverschwendung Abfall Obst
Två tredjedelar av maten hamnar onödigt i soporna

Upp till 70 procent av de globala matförlusterna går att undvika med bättre logistik inom livsmedelskedjan. Det förutsätter ett effektivare samarbete mellan aktörerna i kedjan, enligt en studie som har utarbetats av konsultföretaget McKinsey.

SLC - Halm 3
Pyrolysteknik kan halvera jordbrukets klimatavtryck

Teknik för avskiljning och lagring av CO2 kan bli en viktig etapp för att nå jordbrukets klimatpolitiska mål. Danmark är på god väg, betonar den danska jordbruksorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F).

Österrike kräver EU-skydd mot varg

Vargstammen i EU har blivit för stor. Det borde bli lättare att avlägsna så kallade problemvargar. Det fordrade Österrike i samband med EU:s agrarministermöte på måndagen. Kravet fick stöd av sexton EU-ministrar.

SLC - Faaar1
Producenter har förhoppningar om förändrad vargpolitik

Sedan vargstammen började öka har i synnerhet fårproducenter levt i ständig oro. Christer Ollqvist och Milla Alanco-Ollqvist hoppas nu att jord- och skogsbruksutskottets betänkande ska leda till förbättrade villkor för landets fårnäring.