Besvara enkät om säsongsarbetskraft 2022 och 2023

MTK, SLC, Frukt- och Bärodlarnas förbund, Landsbygdens Arbetsgivareförbund, Suonenjoen Seudun Marjanviljelijäin Yhdistys och Handelsträdgårdsförbundet i samarbete med TE-tjänsterna och Migrationsverket kartlägger hur årets rekrytering av säsongsarbetskraft lyckats. Samtidigt kartläggs det kommande behovet av säsongsarbetskraft.

SLC - Framtidsodlarna Hallbarhetsveckan Lf3
Podden Framtidsodlarna är tillbaka 28.9

Hur jobbar unga jord- och skogsbrukare med hållbarhet – ekologiskt, ekonomisk, socialt och kulturellt? Vad innebär hållbarhet i bondens arbete med att odla mat? Vad är hållbarhet för skogsägaren? Det får lyssnarna höra mera om i den nya säsongen av poddserien Framtidsodlarna som lanseras under Hållbarhetsveckan som firas vecka 39.

SLC - Plojfm1
Plöjningsmästerskap i Kimito väntas locka 2.000 besökare

I Kimito är förberedelserna i full gång inför mästerskapstävlingarna i traktorplöjning som ordnas på orten i månadsskiftet september-oktober.

SLC - Lpx 00158895
Tyska forskare testar RNA-baserat växtskydd

RNA-baserade biopesticider kan bli ett naturligt alternativ till kemiskt växtskydd. Det anser tyska forskare vid universiteten i Aachen och Hohenheim. I praktiken fungerar metoden som ett slags vaccin som skyddar växten mot sjukdomar och skadedjur.

SLC - Faktagaffeln 2022
Faktagaffeln 2022 har utkommit

Årets Faktagaffel innehåller färsk, central statistik om Finlands matproduktion och -konsumtion.

SLC - Solpaneler
Stöd för solpaneler kan sökas men NTM-centralerna tolkar reglerna olika

Nu finns det möjlighet att ansöka om stöd för solenergi hos NTM-centralerna. Deadline för ansökningarna är 15 oktober.

SLC - Djurskyddslag
Regeringens förslag till lag om djurvälfärd lämnades till riksdagen

Statsrådet har lämnat en proposition med förslag till lag om djurvälfärd till riksdagen. Helt nytt är att kirurgisk kastrering av grisar ska frångås under en övergångsperiod. Förslaget innehåller också begränsningar som gäller bland annat båsladugårdar och grishäckar, uppger Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

SLC - Rotrota Urea
EU:s krav om bekämpningsmedel väcker huvudbry i Finland

EU-kommissionens krav på reducering av bekämpningsmedel motsvarar inte verkligheten i Finland. Det säger jordbruksöverinspektör Tove Jern på jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Vallskord Vastankvarn
Urusel vallskörd i Nyland

Foderläget är mycket dåligt på många gårdar med mjölkproduktion i Nyland. Den första vallskörden blev lyckad, men minimalt med nederbörd under senare delen av sommaren har gjort att den andra och tredje skörden har blivit verkligt liten. På en del gårdar kan det hända att fodret tar slut redan under vårvintern.

SLC - Humle 1 B
Inhemska humlesorter kan bli tillgängliga för kommersiell odling

Naturresursinstitutet har studerat över 1.000 inhemska humlen från olika håll i Finland. Av dessa provodlas nu 21 lovande sorter. Förhoppningen är att inom några år kan 3-7 av de bästa sorterna tas i plantskoleproduktion och vidare i kommersiell odling.

SLC - Stubbaker
Tröskningen inne på slutrakan – skörden bärgas mellan skurarna

Spannmålsskörden är inne på slutrakan i hela landet. Sist i tur står havre, vete och oljeväxter, skriver ProAgria i årets sista växtodlingsrapport.

USA-ambassadör vädjar för Crispr-Cas i Tyskland

Tysklands USA-ambassadör Amy Gutmann har vädjat till tyska politiker att ompröva sin negativa inställning till den nya gentekniken.