SLC - 2Eca4Ecf 42B4 4F8A 81Fd B4Ed198251Ae
Fler EU-länder stöder genredigerade grödor

Fler medlemsländer förefaller att vilja öppna EU för genredigerade grödor. Det framgick i samband med jordbruksministrarnas informella möte senaste fredag i Tjeckiens huvudstad Prag. Omkring tjugo medlemsländer uppges i dag stöda genredigering.

Naturresursinstitutet har utvecklat verktyg för en gynnsam bevarandestatus för varg

Naturresursinstitutet har publicerat en slutrapport om framtagning av referensvärden för en gynnsam skyddsnivå för vargstammen i Finland. Rapporten innehåller ny information om vargstammen och verktyg för framtagning av referensvärdet.

Brödpriset stiger till rekordnivå i Europa

Priserna på livsmedel har skjutit kraftigt i höjden de senaste månaderna. Detta gäller särskilt matoljor och fetter, men också baslivsmedel som bröd kostar skjortan i många EU-länder, påminner statistikbyrån Eurostat.

SLC - Arla Zentrale Viby Danemark
Europeiska mejerijättar dementerar fusionsplaner

Den senaste veckan har det ryktats om en planerad fusion mellan skandinaviska Arla Foods och nederländska FrieslandCampina. En sådan fusion skulle resultera i en av världens största mejerikoncerner. Men parterna hävdar att ryktena är falska.

SLC - Budget22
Livsmedelstrygghet, försörjningsberedskap och lönsamhet betonas i proposition till budget

Regeringen beslutade i måndags om ett förslag till budgetproposition för 2023. För jord- och skogsbruksministeriets del ligger tyngdpunkten i budgetproposition särskilt på ministeriets grundläggande uppgifter, såsom att trygga livsmedelsförsörjningen, försörjningsberedskapen och tillgången till rent vatten. Det föreslås också betydande satsningar på projekt som främjar grön omställning och biologisk mångfald, uppger ministeriet i ett pressmeddelande.

Utbetalningen av förskott på jordbrukarstöd börjar 6.10

Livsmedelsverket börjar betala ut förskotten på kompensationsersättningen och på ersättningen för ekologisk växtproduktion till gårdarna 6.10.

SLC - Danish Crown
Grisbrist förorsakar kris hos Danish Crown

Den danska slakterikoncernen Danish Crown måste säga upp 350 anställda, trots stigande konsumentpriser på griskött. Anledningen är en kronisk brist på slaktgrisar hos de danska uppfödarna. Landets näststörsta slakteri Tican har ett liknande problem.

SLC - Spannmalslager
Spannmålslagren minskade i Finland

Den knappa spannmålsskörden 2021 ledde till att gårdarna hushållade mer noga med spannmålsfoder. Särskilt knappt fanns det av korn, och bristen avspeglades också mest i gårdarnas vardag. Samtidigt har användningen av spannmål för livsmedel ökat, visar Naturresursinstitutets statistik över spannmålsbalansen och användningen av skörden på gårdarna.

Osäker prognos för jordbrukets lönsamhet

Naturresursinstitutets prognosuppdatering visar att ökningen av producentpriserna och samhällets stödåtgärder tycks hålla jordbrukets lönsamhet på minst samma nivå som ifjol, trots de stigande kostnaderna. Enligt prognosen för 2022 beräknas jordbrukens genomsnittliga företagarinkomst uppgå till 21.400 euro.

SLC - Elbrist
Elbrist i vinter osannolik – men möjlig och kräver förberedelser

Den regionala beredskapskommittén för Västra och Inre Finland hörde vid höstens andra möte stamnätsbolaget Fingrids bedömningar av elens tillräcklighet under den kommande vintern. Enligt Fingrid är elbrist osannolik under vintern, men möjlig.

SLC - Dsc07205
Gips över stubbåkern skyddar Juviken

Nu har två åländska åkerskiften fått gipsbehandling för att minska näringsbelastningen på innanhavet Lumparn och i Saltviksfjärden, som är en del av Lumparns utlöpare Färjsundet. Den miljöförbättrande åtgärden var dessutom helt gratis för markägarna Henry Lindström och Anders Öhberg eftersom John Nurminens stiftelse betalar både gipset och spridningen och dessutom en liten ersättning för jordbrukarnas arbetstid.

SLC - Jorgen Grandell 1
Jörgen Grandell är nu pensionär efter 21 år som direktör för FHS

Sedan början av september är Åbobon Jörgen Grandell nybliven pensionär. Den 31 augusti var hans sista arbetsdag som direktör för rådgivningsorganisationen Finska Hushållningssällskapet, FHS. Hans efterträdare Bjarne Westerlund tar nu över.