Parlamentarisk grupp utvärderar jordbrukets resultat- och utvecklingsutsikter

Utvärderingsgruppen är tillsatt av regeringen och har som mål att undersöka olika sätt att trygga jordbrukets verksamhetsförutsättningar och matproduktionen i Finland i en föränderlig verksamhetsmiljö, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Zee 17 Lpt 20220226
Bönder grundade andelslag för vindkraft i Nederländerna

Nederländernas största landbaserade vindpark har nyligen invigts i Zeewold, inte långt från Amsterdam. Parken ägs och förvaltas av ett kooperativ som består av 200 bönder och övriga ortsbor.

SLC - Dsc07255
Djurskyddsspecialist berömmer virtuella stängsel

Ålands Hushållningssällskaps nya projektledare Diana Maximez, 25, som har specialutbildning inom djurskydd ser inga problem alls med användningen av ”digitala koskällor” för att hålla betande djur inom ett område som enbart markerats på en karta.

SLC - Image0
Christoffer Ingo ställer upp riksdagsvalet

Fullmäktigeordförande i Korsholms kommun, landsbygdsföretagaren och sakkunniga vid SLC Christoffer Ingo meddelar att han ställer sig till förfogande inför SFP:s kandidatnominering inför riksdagsvalet.

Åländskt stöd för foderinköp

I årets tredje tilläggsbudget som landskapsregeringen presenterades i onsdags reserveras knappt 100.000 euro som stöd till djurproducenter som på grund av den torra sommaren måste köpa in foder.

SLC - Lpx 00160416
FAO:s livsmedelsindex fortsatte nedåt i augusti

De internationella priserna på livsmedel är långsamt på väg nedåt, om man får tro FN-organisationen FAO. I augusti sjönk FAO:s livsmedelsindex för den femte månaden i rad. Men prisnivån ligger fortfarande 7,9 procent högre, jämfört med augusti 2021.

SLC - El3
Höga elpriser påverkar volymen av växthusgrönsaker i vinter

Den belysta växthusodlingen är i fara på grund av de höga elpriserna. Närpes Grönsaker räknar med minst 30-50 procent minskning av volymen i vinter. Situationen är besvärlig, säger Joakim Strand, ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott.

SLC - 20220905 123912
David Pettersson ställer upp i riksdagsvalet

Kristdemokraten David Pettersson från Pedersöre ställer upp i riksdagsvalet 2023.

SLC - Rubenforderband Offstein Gerald Schilling
Tyska sockerbruk ska bistå varandra med gas

De stora tyska sockerbruken har ont om naturgas, som är nödvändig för produktionen. Nu planerar sockerbruken ett samarbete för att hjälpa varandra att dela på de knappa gasreserverna.

Få överraskningar för jordbruket i regeringens budgetförslag

Det budgetförslag för 2023 som statsrådet presenterade senaste vecka innehöll inga större överraskningar för jord- och skogsbruket, varken positiva eller negativa.

SLC - E655C16B 84A9 4399 8068 1423Bc210Ffc
Jordbrukets kvävebråk kostar ministerpost i Nederländerna

Nederländernas jordbruksminister Henk Staghouwer har överraskande avgått från sin post. Enligt egen utsago är han inte längre rätt person att fatta knepiga beslut i de svåra turerna kring jordbrukets kväveutsläpp.

SLC - Ursulavonderleyen Img 0724
von der Leyens ponny blev offer för vargar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen umgås gärna med sina hästar under fritiden. Nu har hennes favoritponny Dolly sannolikt blivit riven av en eller flera vargar.