Vad kan en enskild individ göra? Hur ska en primärproducent förbättra sin beredskap? Och vilken är kommunens roll i det hela? Det är några av de frågor som ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap vill lyfta fram, reda ut och informera om i sitt nya projekt ”Beredskap i Österbotten 2.0”, vars huvudsakliga målsättning är ökad kunskap om försörjningsberedskap och hur agera vid olika störningssituationer.
En grupp bönder i USA-delstaten Colorado lyckades länge föra vädertjänsten bakom ljuset genom manipulation av meteorologiska mätstationer ute i glesbygden. Stationerna hade i hemlighet programmerats att visa alltför låga nederbördsdata.
Köttproduktionen är en viktig näring i USA-delstaten Nebraska. Efter Texas producerar Nebraska de flesta och saftigaste biffarna i USA. Delstatens guvernör Jim Pillen vill därför förbjuda försäljningen av konstgjort laboratoriekött i Nebraska.
Ny forskning belyser den viktiga roll som sura sulfatjordar spelar för att fånga och lagra kol och andra näringsämnen. Resultaten är ännu en pusselbit för att förstå vårt globala kol- och näringskretslopp.
Vargangrepp har blivit en plåga på landsbygden i stora delar av Europa. Ett schweiziskt företag utvecklar ett dofthalsband som kan skydda boskap mot vargar. Metoden uppges simulera doften av ett vargrevir. Doften ska hålla efterhängsna vargar på avstånd.
Skördandet på de österbottniska kålfälten har tagit fart. Vitkålsproducenten Jens Wik i Södra Vassor är överlag nöjd med odlingssäsongens utfall. Men kålmalen har varit ett tydligare problem i år, framhåller han.
Virussjukdomen blåtunga har påvisats i Sverige och risken bedöms som stor att smittan kan sprida sig till Åland. Sjukdomen sprids via svidknott och drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter.
Övervintring och risk för liggsäd är kritiska faktorer vid val av sort för höstsådd.
På onsdagsförmiddagen fattade Ålands tingsrätt beslutet att försätta Gesterby Mjölk i konkurs. Till konkursförvaltare utsågs advokat Johnny Bäck på förslag av Andelsbanken för Åland, som lämnade in konkursansökan i början på september.
Häftiga regn förorsakade senaste vecka svåra översvämningar i flera östeuropeiska länder. De värst drabbade länderna överväger att aktivera EU:s mekanism för civilskydd för ekonomiskt bistånd för reparationer av skadorna.
Vargskador är ett återkommande problem på allt fler håll i landet. För att tackla problemet och sprida information finns olika resurser att tillgå. En sådan resurs är projektet vargLIFE. Mari Lyly från Finlands viltcentral berättar om hur man bör hantera vargen och vad göra när vargskador uppstår.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen offentliggjorde på tisdagen namnen och portföljerna i den nya kommission som tillträder senare i höst. SLC:s ordförande Mats Nylund har följt med diskussionerna på nära håll i Strasbourg där Europaparlamentets sessionsvecka även pågår som bäst.