Anvisning om landsbygdssäkring ska leda till bättre hänsyn

Landsbygdssäkring ingår hädanefter i justitieministeriets anvisning för konsekvensbedömning av lagförslag som revideras för närvarande. Med hjälp av en ny anvisning är det nu möjligt att lättare identifiera vilka konsekvenser lagförslag och program har för landsbygden, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Fn Export
Två miljoner ton livsmedel har redan lämnat Ukraina

Fram till senaste veckoslut hade drygt två miljoner ton spannmål och andra livsmedel lämnat ukrainska hamnar, sedan trafiken via Bosporen öppnades. Två haverier har också bokförts i Bosporen, meddelar de turkiska myndigheterna.

Extraordinärt anpassningsstöd betalas ut från och med 15.9

Livsmedelsverket betalar under september månad ett extraordinärt anpassningsstöd till gårdar i stödregion AB. Stödet är en del av regeringens försörjningsberedskapspaket för jordbruket. Livsmedelsverket börjar betala ut stödet 15.9.

Regeringen stöder slopandet av tullar för ammoniak och urea

Europeiska kommissionen lade den 19 juli fram ett förslag till förordning vars syfte är att temporärt slopa tullar på ammoniak och urea som används för tillverkning av kvävegödselmedel. Regeringen understöder förslaget, meddelar finansministeriet.

Fastighetsskattereformen läggs på is

Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, är nöjd med regeringens beslut att inte gå vidare med den planerade reformen av fastighetsbeskattningen under den här regeringsperioden. Finansministeriet meddelade i fredags att beredningen av reformen läggs på is, med beaktande av den allmänna ökningen av boendekostnaderna, men även den respons som inkommit under utlåtanderundan.

Den 15 september kan jordbrukare ansöka om fastighetsskattestöd

Jordbruksidkare kan söka tillfälligt fastighetsskattestöd för produktionsbyggnader inom jordbruket, meddelar skattemyndigheterna.

MTK:s och SLC:s enkät: Nästan hälften av jordbrukarna tror att ekonomin försämras ytterligare

Den ekonomiska situationen på gårdarna är fortfarande svag. Det har inte skett några större förändringar i någon riktning under sommaren. För många fjäderfä- och specialodlingsgårdar samt för växthusodlare har den ekonomiska situationen rent av försämrats under sommaren, visar MTK:s och SLC:s enkät.

SLC - 278738718 1420445478416852 8275065303120769272 N
Gör en smakresa till landet på Närmatsdagen 10.9

Varifrån kommer maten? Vad äter korna? Hur känns hästens mule mot min handflata? Vad har landsbygden att erbjuda förutom mat? Hurdana företag finns det där? Bland annat de här frågorna kan besökare få svar på under den landsomfattande Närmatsdagens evenemang runt om i Finland den 10 september 2022.

SLC - Dsc07097
Jubilerande landsbygdscentrum söker ny chef för rådgivningen

Förra fredagen firades 25-årsjubileum för Ålands Landsbygdscentrum, som bildades i samband med att Ålands Hushållningssällskap tog över landsbygdsrådgivningen från landskapsregeringen jordbruksbyrå. Samtidigt passade sällskapets ordförande Carin Holmqvist på att berätta att man samma dag annonserade efter en ny verkställande direktör.

SLC - Image 6487327 1
Ålands första plommon sålde slut direkt

De första kommersiellt odlade åländska plommonen har skördats och provsålts på fastlandet av de stora handelskedjorna. – Två ton sålde slut direkt, berättar vd Tord Sarling vid Ålands Trädgårdshall.

SLC - 20220825 115549
Startskott för ProAgrias svenska fastighetsförmedling

ProAgria ÖSL satsar på att erbjuda fastighetsförmedlingsservice på svenska med ekonomirådgivaren William Berts som auktoriserad fastighetsmäklare. Det österbottniska lantbrukssällskapet är delägare i det landsomfattande bolaget ProAgria fastighetsförmedling.

SLC - Ruokatieto Srp 2000X1112 1 Sv Lf
Finländska matens dag firas 4.9

Även om varje dag är Finländska matens dag, firas den särskilt igen söndagen den 4 september.