SLC - Ruokatieto Srp 2000X1112 1 Sv Lf
Finländska matens dag firas 4.9

Även om varje dag är Finländska matens dag, firas den särskilt igen söndagen den 4 september.

Jordbruksministern nöjd över att Finlands GJP-plan godkändes

– Jag är nöjd över att kommissionen godkände Finlands GJP-plan efter den långa beredningen och förhandlingarna. Det ger jordbrukarna stabilitet och förutsägbarhet för flera år framåt, säger jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen.

SLC - Skooord8
Tröskningen fortskrider – men onödigt mycket regn i Österbotten

Som bäst är tröskandet i full gång i Österbotten. En del är klara och rapporterna skvallrar om goda skördar över medeltalet för de senaste åren. Men stora regnmängder i augusti bidrar också till sämre förhållanden samt till förekomst av mer grönskott än normalt.

SLC - Lpx 00153920
EU-kommissionen antog Finlands GJP-plan

EU-kommissionen antog i onsdags det första paketet med strategiska GJP-planer för sju länder: Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Polen, Portugal och Spanien.

SLC - Skooord11
Regnen stör spannmålsskörden

Spannmålströskningen är i full gång, men regnigt väder skapar utmaningar i skördearbetet, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Varningsskyltar om afrikansk svinpest sattes upp på långtradarparkeringar och rastställen

Livsmedelsverket har satt upp varningsskyltar om ASF på servicestationernas långtradarparkeringar och på rastställen längs vägar.

Finland börjar tillämpa undantag från villkoren för CAP

I enlighet med statsrådet beslut ska Finland 2023 införa de undantag från villkoren och normerna för den gemensamma jordbrukspolitiken som kommissionens förordning tillåter, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Kristdemokraterna kräver snabba åtgärder för jordbruket

Den kristdemokratiska riksdagsgruppen publicerade förra veckan ett paket med 100 åtgärder för att befrämja Finlands försörjningstrygghet. I ett pressmeddelande kräver riksdagsgruppen att regeringen vidtar snabba åtgärder för att permanent förbättra primärproducenternas situation.

SLC - Yara1
Återvinning och kväve i fokus under 60-årsjubileum

Förra veckans torsdag firade Kotkaniemi forskningsstation 60 år. Kotkaniemi övergick i Rikkihappo Oy:s ägo 1961 och drivs idag av Yara. Programmet inleddes med besök till bolagets provrutor och avslutades med jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinens festtal.

SLC - Beredskap
Harriet Sundholm leder nytt beredskapsprojekt

Sedan den första augusti ansvarar Harriet Sundholm för det nya projektet ”Beredskap i Österbotten” som arrangeras i ProAgria ÖSL:s regi. Ambitionen är att kunna höja såväl producenters som kommuninvånares beredskap inför olika störnings- och krissituationer.

SLC - Nbc1
Nordiska lantbrukare träffades i Seinäjoki

De nordiska lantbrukarna är redo för en aktiv grön omställning. Men det kräver ökad finansiell omställning. Det konstaterades förra veckan när närmare 80 deltagare från de nordiska bondeorganisationerna samlades till NBC:s presidiemöte i Seinäjoki.

”Aktiv grön omställning kräver ökad finansiell stabilitet för att lyckas”

Lantbrukarna i Norden är redo för en aktiv grön omställning inom livsmedelsproduktionen. Stora internationella förändringar och ekonomisk osäkerhet har däremot en negativ inverkan på dessa mål, säger NBC:s presidium, samarbetsorganet för de nordiska producentorganisationerna, i ett uttalande.