SLC - Hanf Img 0380 2
Tysk polis beslagtog cannabis i potatisåker

Odling av cannabis ger ett större täckningsbidrag än potatis. Så resonerade åtminstone en potatisodlare i norra Tyskland. Mannen odlade sin välkamouflerade hampa i ett potatisland, tills polisen fick nys om den lukrativa grödan.

SLC - Skarmavbild 2022 08 21 Kl 11 28 17
Åländsk kamp fortsätter för virtuella halsband – som redan har testats i Finland

Ålands landskapsregerings veterinär Maria Borgström fortsätter att rada upp byråkratiska hinder för testning av virtuella halsband på åländska betesdjur. Men Ålands Hushållningssällskap ger inte upp utan har nu anställt etologen Diana Maximes som projektledare under hösten och vd Magnus J Stark hänvisar till att virtuella halsband redan har testats under tre år vid Tammerfors universitet.

Nästan halva EU lider av svår torka

Nya siffror från EU bekräftar att 47 procent av arealen i den europeiska unionen lider av torka. Detta väntas få svåra konsekvenser för skörden, befarar experter.

SLC - Dikoo1
Dikoproducenterna i stort behov av högre kalvpriser

Många husdjursgårdar står inför stora utmaningar. Det gäller också dikogårdar som snabbt måste få ett betydligt högre pris för kalvarna. Enligt Marcus Skullbacka, dikoproducent i Terjärv, måste kalvpriset öka med flera hundra euro för att sektorn ska klara de stigande kostnaderna.

SLC - Bernhuber
Österrikare förhandlar om EU:s nya växtskydd

Den österrikiska EU-parlamentarikern Alexander Bernhuber ska företräda EU-jordbrukarna i höstens förhandlingar om den kommande förordningen för EU:s växtskydd. Kommissionens förslag har redan på förhand karaktäriserats som kontroversiellt.

SLC - Ammerlaender H Milch 1 5 550X550@2X
Tyska ekomarknaden lider svårt av matkrisen

Ekologiska livsmedel har traditionellt en stark ställning i Tyskland. Efterfrågan på eko har varje år i flera års tid visat en gedigen tillväxt med tvåsiffriga belopp. Nu förefaller det som om den stigande kurvan skulle knäckas.

Jordbrukarna vill minska vattenbelastningen

Det kommer att behövas fler vattenskyddsåtgärder för jordbruket i framtiden eftersom klimatförändringarna ökar risken för torka, påpekar lantbrukarorganisationerna SLC och MTK.

SLC - Langg4
Regeringens fosforförordning är ett hot mot jordbruket

Regeringens utkast till förordning för fosforgödsling i jordbruk och trädgårdsodling är ett hot mot att i framtiden kunna bedriva konkurrenskraftigt och lönsamt jordbruk och framför allt husdjursproduktion i Finland, påpekar ÖSP-ordförande Tomas Långgård.

SLC - 7946960 Istanbul326
FN-chefen kräver fri tillgång till rysk gödsel

FN:s generalsekreterare António Guterres prisar Istanbul-korridoren för exporten av spannmål från Ukraina. Men helt nöjd är Guterres inte. Han anser att Ryssland borde öppna exporten av gödselmedel.

SLC - Panel2
Klimatåtgärder får inte minska livsmedelsproduktionen

Det pratas mycket om klimat- och miljöåtgärder inom ramen för den nya CAP-reformen. Men många av de förslagen riskerar att minska på produktionen av livsmedel. – Efter en pandemi och ett pågående krig står det klart att det är viktigt att hålla den nivå på matproduktionen vi har i dag. Det är absolut inte rätt att klimatåtgärder ska pressa livsmedelsproduktionen i en annan riktning, säger centerns europaparlamentariker Elsi Katainen (Renew, liberal).

SLC - B07225Ee 46De 41F9 Bcb1 Afd770952985
Kinas jordbruk lider svårt av extrem torka

Det är inte bara Europa som lider under extrem hetta och torka. Kina lider av den svåraste torkan sedan mer än sextio år. Flera floder i landet har redan torkat ut, särskilt i de sydliga och sydvästliga provinserna.

Ansök om stöd för jordbruksinvesteringar eller generationsväxling senast i oktober

Om en jordbrukare vill få ett beslut om finansiering av en jordbruksinvestering redan under år 2022, ska ansökan göras senast 15.10.2022 påpekar Livsmedelsverket. När det gäller startstöd till unga jordbrukare ska ansökan lämnas in senast 31.10.2022.