ÖSP uppmanar offentliga sektorn att köp inhemskt

Inför höstens budgetarbete vill ÖSP uppmärksamma beslutsfattare och tjänstemän inom offentliga sektorn på vikten av att reservera tillräckligt med budgetmedel för livsmedelsanskaffningar.

SLC - 48907845088 209D54944F O
Nederländernas bönder går vidare på krigsstigen

Nederländernas bönder träffade senaste vecka landets regering för att förhandla om förslaget till skärpta miljökrav och halverade kväveutsläpp. Men samtalen i Utrecht rann tydligen ut i sanden. I stället står parterna om möjligt längre från varandra än tidigare.

Förskotten på ersättningar utgör i höst 85 procent av ersättningsbeloppet

Livsmedelsverket betalar ut 85 procent av ersättningsbeloppet i förskott på kompensationsersättningen, miljöersättningen och ekoersättningen för 2022.

SLC - Dsc06929
Första aprikosskörden ger Åland mersmak

Nu har de allra första åländska aprikoserna skördats från Ålands hushållningssällskaps försöksodling i Finström Västanträsk. Ifall skörden blir tillräckligt stor planeras också testförsäljning i samarbete med någon butikskedja.

SLC - Frukt 1
Ben-Erik odlar äppel – och päron utan fruktan

Daniels Frukt är ett familjeföretag som med långa traditioner och miljövänliga metoder odlar äpplen och päron på Åland. I år odlas den nya Celina-päronsorten.

EU och Nya Zeeland enades om handelsavtal

Efter fyra års samtal har EU och Nya Zeeland slutit ett frihandelsavtal.

SLC - Vattenbufflar 1
Savolaxiska vattenbufflar håller våtmarkerna i skick

Puulan Puhveli är den enda gården i Finland med vattenbufflar. Bufflarnas uppgift är att underhålla våtmarker, dessutom används de i köttproduktion.

SLC - Lok 3
Bernt håvar in stora lökskördar på det soliga Åland

Bernt Johansson odlar lök på Gästgivars gård på Åland. Hans odlingsarealer är mindre än genomsnittet, men goda tekniker och metoder garanterar en desto större skörd.

EU beviljar undantag för träda och växtföljd

EU-kommissionen beviljar ett temporärt undantag från reglerna för växtföljd och skyldigheten till arealuttag för 2023. Enligt ett pressmeddelande från kommissionen frigör beslutet omkring 1,5 miljoner hektar jordbruksmark för odling av spannmål.

SLC - Lpx 00154415
En ihållande torka pinar det europeiska jordbruket

Höga temperaturer och torka pinar Europa och dess jordbrukare sedan många veckor. Nästan halva EU upplever en rekordtorka och -hetta. Inga regn är i sikte, varnar EU:s gemensamma forskningscentrum JRC.

SLC - Socer4
Sucros, MTK och SLC överens om stor höjning av sockerbetspriset

Vanligen brukar förhandlingarna om nästa år sockerbetskontrakt ske efter skörden. Men på grund av läget nåddes ett avtal för nästa år redan förra veckan. Prishöjningen är rekordhög och en viktig signal till odlarna.

SLC - Rechnungshof Sr22 14
EU lockar bedragare att fuska med jordbruksstöd

Det är på tok för lätt för bedragare att fuska med jordbruksstöden. Det fastställer EU:s revisionsrätt i en ny rapport. EU-kommissionen måste aktivare bekämpa bedragare som utnyttjar svagheter i medlemsländernas kontroller. Risken att åka fast borde öka.