SLC - Lome Notfars 500G 1
Svensk butikskedja lanserar första metanfattiga nötköttet

Den svenska butikskedjan Coop har lanserat ett metanfattigt nötkött som uppges vara först i världen i sitt slag. Köttet härstammar från ungtjurar som har utfodrats med ett särskilt fodertillskott som reducerar djurens utsläpp av metan.

Försäljning, lagring och användning av indoxacarbpreparat upphör

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för preparat som innehåller det verksamma ämnet indoxacarb samt bestämt övergångstider för försäljning, destruering av lagervaror och användning av preparaten.

SLC - Razoni Ministry Of Infrastructure Ue
Första fartyget lade ut med spannmål från Odessa

På måndagsmorgonen lämnade den första exportlasten av spannmål och livsmedel sedan februari Odessas hamn i Ukraina. Det Sierra Leone-flaggade torrlastfartyget ”Razoni” är lastat med 26.000 ton ukrainsk majs med destination Tripoli i Libanon.

SLC - Okfest1
ÖK:s grillfester i slutet av juni var efterlängtade

På grund av pandemin har Österbottens Kött inte ordnat de traditionella grillfesterna på tre år. Men i slutet av juni var det dags igen. Trots det osäkra världsläget var stämningen var på topp i Molpe och Lillby som lockade över tusen deltagare.

SLC - Lant 1
Lantmännens nya odlingsprogram står inför sin första skörd

För ett år sedan startade Lantmännens nya odlingsprogram Klimat & Natur som ett samarbete mellan Vaasan, Lantmännen Agro, Lantmännen Unibake Finland och Lantmännen Cerealia Finland. Nu berättar Vaasans vd Thomas Isaksson och Tenala-bonden Stefan Björkqvist om början på detta långsiktiga program.

Australien skärper ASF-kontroller

Myndigheterna i Australien har påträffat fragment av mul- och klövsjuka och virus från afrikansk svinpest i köttprodukter. Jordbruksministeriet har skärpt övervakningen och kontrollen av köttprodukter vid gränserna samt i butiker.

SLC - Falt 1
På vandring bland försöksrutorna i Västankvarn

Regntunga moln gjorde kanske att en del besökare uteblev från fältvandringen i NSL Försöks försöksrutor i Västankvarn den 13 juli. Och visst fick de modiga som vågade sig dit en rejäl skur över sig – men också en givande dag med matnyttig information och intressanta besök bland försöksrutorna.

SLC - Agractie Nederland
Nederländernas bönder angriper svårsmält klimatlag

Konflikten om jordbrukets nedskärningsmål för kväveutsläpp försätter Nederländernas bönder i fortsatt raseri. Gator och motorvägar har under sommaren blockerats med brinnande höbalar. Till och med skottlossning har förekommit.

SLC - Forsoksdag 1
Lönsamhet och sortförsök var teman på NSL:s försöksdag

En ogynnsam vinter med en del isbränna gjorde att det blev så gott som total utvintring i höstoljeväxterna i södra Finland och stora skador i höstspannmålen, säger försöksledare och växtodlingsagronom Patrik Erlund på Nylands svenska lantbrukssällskap under sällskapets försöksdag på Stor-Sarvlaks Gård. Dessutom kom en del hårda regn i slutet av maj och början av juni, som drog ut på vårsådden.

SLC - F12B408B 822F 4778 9Bba 50Ffd521C5F4
Tjeckien leder EU fram till årsskiftet

Hanteringen av den ryska aggressionen mot Ukraina och EU:s matsäkerhet är prioriterade frågor inom EU mot bakgrunden av den ryska invasionen i Ukraina. Det fastställer Tjeckiens jordbruksminister Zdeněk Nekula, som under hösten för ordet i EU:s agrarråd.

Gårdsbaserad biogasproduktion kan förbättra gårdens lönsamhet

Gårdsbaserade biogasanläggningar bör ses som en övergripande investering, där de många fördelarna av anläggningen betraktas utifrån den specifika gårdens förutsättningar. En investering i biogas ska inte ses endast som en energiinvestering, konstaterar författarna till en färsk utredningsrapport som beställts av jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 216155629 300 4C 775X1545 2
Hettan genererar talrika skogsbränder i Europa

Europa domineras denna sommar av ovanligt torrt och varmt väder på vidsträckta områden. Talrika skogsbränder har redan förstört en större areal än under hela 2021, meddelar det europeiska informationssystemet för skogsbränder (Effis).