SLC - Lpx 00001640
Bryssel prioriterar Europas matsäkerhet

Mot bakgrunden av kriget i Ukraina och turbulensen på jordbruksmarknaderna har många medlemsländer krävt lättnader från kraven på träda och reglerna för växtföljd under nästa års odlingssäsong.

SLC - Lpx 00131543
Lantbrukskrisen belastar avsevärt företagarnas möjligheter att orka

Det är klart att belastningen som lönsamhetskrisen inom lantbruket medför påverkar hur lantbruksföretagarna upplever sin arbetsförmåga och välbefinnandet i arbetet. Det visar Lantbruksföretagarnas pensionsanstalts barometerundersökning om välbefinnandet i arbetet.

Förordning om begränsad användning av fosfor på remiss

En förordning som begränsar användningen av fosfor i jordbruk och trädgårdsodling samt vid anläggning av grönområden och miljöbyggande har sänts på remiss av jord- och skogsbruksministeriet. Den väsentligaste ändringen är att regleringen ska omfatta alla åkrar från och med 2023.

SLC - Dsc 2764
Hygglig skörd väntas i Åboland

Försommarens regn och det varma vädret har skapat goda förutsättningar för en hygglig skörd i Åboland. Det konstaterades på Finska hushållningssällskapets och SLC Åbolands fältträff som ordnades i Pargas i början av juli.

SLC - Dsc 0005
Osäkerhet kring exporten av spannmål från Ukraina

Nyheten att Ryssland avvecklar sin blockad mot exporten av spannmål från Ukraina har tagits emot med lättnad på marknaderna. Å andra sidan har aktörerna mött de ryska löftena med skepsis, mot bakgrunden av upprepade ryska angrepp mot hamnen i Odessa.

Copa-Cogeca: Lovande avtal mellan Ryssland och Ukraina

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca betraktar överenskommelsen mellan Ryssland och Ukraina om exporten av spannmål som ett uppmuntrande framsteg. Avtalet kan minska osäkerheten på de globala livsmedelsmarknaderna.

Delegation för produktionsdjurens välbefinnande tillsatt

Regeringen har tillsatt en delegation för produktionsdjurens välbefinnande för en treårsperiod från och med den 15 juli 2022 till och med den 15 juli 2025.

SLC - 99797D1F 0C88 427A 90F4 C6Ee899E505B
Jordbrukare uppmuntras till gipstalko – största ivern i Österbotten

Jordbrukare i Skärgårdshavets tillrinningsområde i Egentliga Finland och Västra Nyland kan ännu ansöka om gipsbehandling av åkrar fram till den 31 juli.

Finlands färdigställda CAP-plan har lämnats till kommissionen

Finlands färdigställda CAP-plan lämnades till Europeiska kommissionen den 20 juli.

Anpassningsstöd till södra Finland får sökas 8-18.8

Ansökan om extraordinärt anpassningsstöd till södra Finland öppnar i e-tjänsten Vipu måndag 8.8, meddelar Livsmedelsverket.

Parlamentarisk grupp ska bedöma jordbrukets utsikter

För att trygga jordbrukets verksamhetsförutsättningar och den finländska matproduktionen i en föränderlig omvärld har regeringen tillsatt en parlamentarisk grupp för bedömning av jordbrukets resultat- och utvecklingsutsikter.

SLC - Ingo1
SLC: Oroväckande många husdjursgårdar befaras sluta i höst

Hälften av producenterna tror att gårdens ekonomiska situation kommer att försämras ytterligare på grund av ökade produktionskostnader och minskat kassaflöde. Dessutom syns tecken på att många husdjursgårdar överväger att avsluta sin produktion. Det visar den digitala enkät om odlingssäsongen hittills samt om gårdarnas ekonomiska förutsättningar som SLC och MTK sände ut till jordbrukare den 14 juni. Enkäten besvarades av drygt 1.100 jordbrukare i hela Finland.