SLC - Farmari 11 Webben
Lyckad Farmari-mässa med ansvarsfull verksamhet som tema

Farmari-mässan lockade 59.000 besökare till S:t Michel i början av juli. Evenemanget visade upp hela kedjan från jord till bord, och it kom både proffs och turister för att trivas, nätverka och bli inspirerade.

SLC - Guatemala 31
I Guatemala lider hälften av barnen av undernäring

I Guatemala, Centralamerikas starkaste ekonomi, lider närmare hälften av barnen av kronisk undernäring. Situationen är värst på landsbygden.

SLC - 1837007 460067 72140889
Vad åt vi i Finland 2021?

Finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 142 kilogram flytande mjölkprodukter, 79 kilogram kött, 84 kilogram spannmål, nästan 12 kilogram ägg samt 62 kilogram frukt och 63 kilogram grönsaker.

SLC - 9789515256003 1
Ett rågat mått spannmålshistoria

Annika Luther har i ”Rågen – en spretig historia” författat en faktaspäckad och lättläst kulturhistoria om rågen och jordbruket.

SLC - Grasshopper Ed Van Duijn Upgrggi Gv Jm Unsplash
Gräshoppor plågar bönder på Sardinien

Ön Sardinien invaderas åter av gräshoppor som allvarligt skadar grödorna.

SLC - Greppavattnet1
Viktigt anpassa vattenhushållningen till klimatförändringarna

Hittills har odlingssäsongen 2022 varit bra. Men mindre utmaningar finns i fälten, säger Greppa Vattnet i Österbotten-projektledaren Jenny Sundkvist.

Första vaccinet mot ASF lanseras

Vietnam meddelar att ett kommersiellt och effektivt vaccin mot afrikansk svinpest är färdigt.

Ukraina dryftar kartell för spannmålsexportörer

Ukrainska regeringspolitiker föreslår att de stora spannmålsproducerande länderna bildar en gemensam allians för att starkare kunna bevaka sina intressen internationellt.

Åländska markägare testar gips för att skydda meteoritkratern

11,56 hektar jordbruksmark har anmälts för gratis gipsspridning på Åland i ett experiment för att minska fosforläckaget från lerjordar.

SLC kritiskt mot framskjuten stödutbetalning

Livsmedelsverket meddelade 29 juni att utbetalningen av de produktionskopplade djurstöden skjuts fram över årsskiftet på grund av de förändringar i stödsystemet som EU tvingade fram i början av detta år. Förändringarna i stödutbetalningstidpunkten kan inte komma mer olägligt än nu och tär på jordbrukarnas förtroende för Finlands stödsystem. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC kräver att regeringen och myndigheterna i brådskande ordning söker en lösning på situationen.

SLC - Bete10
Robotmjölkning och stor besättning inget hinder för betesdrift

Robotmjölkning och en stor besättning är inget hinder för att satsa på betesdrift. Den 5 juli får intresserade bekanta sig med Markus Gäddnäs lösningar på en betesdag i Larsmo.

Djurbidragen för i år betalas ut i början av 2023

Den första posten av EU:s djurbidrag som sökts i år betalas i början av 2023. Bidrag för mjölkkor, dikor, dikokvigor, skärgårdskvigor, tjurar och stutar betalas då ut för perioden 1.4–15.9. Restbeloppen får gårdarna i juni 2023.