Webbenkät om odlingssäsongen

Under växtsäsongen kommer MTK och SLC att kartlägga hur odlingssäsongen framskrider i Finland. Organisationernas experter använder informationen för att sammanställa en helhetsbild av odlingssäsongen och som grund för intressebevakning.

Hög självförsörjning på Åland

Av fem nordiska öar har Åland den högsta självförsörjningsgraden beträffande livsmedel.

SLC - Ym 20131
Ansök om gipsspridning inom juni

Den avgiftsfria gipsansökan för kustområdet öppnades den 7 juni. Det gäller dock att observera att ansökan för tillfället är öppen endast till slutet av juni. Området för spridningen av gips ökades i år till hela Finlands kustområde och målet är att behandla tiotusentals hektar åker som lämpar sig för gipsspridning på kustområdet.

SLC - Dsc 2802
Ukrainare fick nytt hem på bondgård i Ingå

När Ryssland inledde fullskaligt krig mot Ukraina den 24 februari behövde jordbrukaren Karl ”Kalle” Åberg i Ingå inte fundera länge. På stående fot erbjöd han husrum åt alla de ukrainare som någonsin jobbat hos honom. Också deras barn och familjemedlemmar var välkomna.

SLC - Alfons Alands Landskapsregering
Ministern synar polisanmälan mot Ålands Hushållningssällskap

Ålands landskapsregerings utvecklingsminister Alfons Röblom är beredd att försöka räta ut alla frågetecken kring landskapsveterinärens polisanmälan av Ålands Hushållningssällskap för pilotprojektet med test av virtuella stängsel på Åland.

Nyröjningar behöver inte vara anmälda i årets stödansökan för att undvika vallplikt

Nyröjningar behöver inte vara anmälda i årets stödansökan för att man ska undvika kravet på att odla vall på dem nästa år. Det borde räcka att nyröjningar är i odlingsskick före ingången av 2023 för att man slipper kravet. Detta enligt livsmedelsverket.

SLC - Lpx 00113362
Ukraina beräknas skörda upp till 20 miljoner ton vete

Det ukrainska jordbruksministeriet uppskattar årets veteskörd till omkring 20 miljoner ton, mot 33 miljoner ton förra året. Hela spannmålsskörden beräknas till mellan 48 och 50 miljoner ton, men förlusterna är betydande och lagerkapaciteten är otillräcklig.

Störningar i Viputjänsten – stödansökan förlängs

Jordbrukarnas samlade stödansökan pågår som bäst i e-tjänsten Vipu. Det har förekommit störningar i Viputjänsten och inloggningen i tjänsten. Av den orsaken förlänger Livsmedelsverket ansökningstiden för samlade stöd fram till 16.6.2022 kl.23.59.

SLC - Fu9 K Lowyaact1 H
Johnson vill ändra uppgörelsen om brexit

Efter brexit skulle det så kallade Nordirlandsprotokollet garantera en öppen gräns mellan Nordirland och EU-staten Irland. Premiärminister Boris Johnson vill ensidigt häva protokollet. Farmarna oroar sig över konsekvenserna.

SLC - Vaall22 5
Skördetidsprover viktiga för en kvalitativt god första vallskörd

Redan förra veckan inledde många producenter arbetet med den första vallskörden i Österbotten. En stor del av dem har också tagit skördetidsprover för att få optimalt protein- och energivärde. Att få en kvalitativt god skörd har aldrig varit lika viktigt som nu.

Bayer vann viktig process om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har för andra gången vunnit en rättsprocess i USA om eventuella hälsorisker med ogräsmedlet glyfosat.

SLC - Vaall5
Växtodlingsrapport: Nu riktas blickarna mot åtgärder för att trygga skörden

Vårsådden är i huvudsak slutförs i Finland. Korn- och rybssådden är delvis på hälft i Tavastland, delar av Satakunta och landets norra delar. Stråsädens utveckling är ungefär en vecka senare än i genomsnitt, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.