Extraordinärt anpassningsstöd för svin och fjäderfä och trädgård i södra Finland

Regeringen har godkänt ett förslag om ett extraordinärt anpassningsstöd som ska betalas på grund av Ukrainakrisen och riktas till svin- och fjäderfähushållningen och trädgårdsodlingen i stödområde AB i södra Finland, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Examinerade från utbildningarna inom naturbruk

Examinerade från Yrkesakademin, Optima och Axxell Brusaby.

SLC - Matskolan Kati Laszka 9721 Scaled
4H:s Matskolan fyller 10 år

I tio år har barn lärt sig om matlagning och matens väg från jord till bord på 4H:s Matskolan. I år ordnas dessutom rekordmånga Matskolor runt om i Finland.

SLC - Virtuell Dsc06821
Virtuella stängsel kan gynna både ekonomin och miljön

Virtuella stängsel kan vara lönsamma också på gårdar med många djur trots att ett halsband för nötkreatur kostar 290 euro. Det visar en färsk studie från fyra åländska gårdar med nöt- och fåruppfödning.

SLC - Mjolkny2
Sofia Rönn är Maitosuomis nya kvalitetsspecialist i Österbotten

Under våren har Osuuskunta Maitosuomi fått en ny medarbetare i Sofia Rönn. Hon har titeln kvalitetsspecialist och har har också ansvaret för den svenska servicen. Jag vill ha god kontakt med gårdarna, säger hon.

SLC - Lpx 00153824
EU överväger dispens för växtföljd med vete

EU-kommissionen överväger att skjuta fram nya CAP-regler för växtföljd för att trygga en rikligare veteförsörjning. Åtgärden skulle stimulera jordbrukarna att odla mer vete för att kompensera bortfallet av de viktiga veteleveranserna från Ukraina.

SLC - Tdrd1
Trädgårdsdagen gjorde come back i riksdagen

Fredagen 20.5 ordnades trädgårdsdagen i riksdagen efter en fyraårig coronapaus. Växthusbranschens organisationer överräckte en vädjan till riksdagsledamöterna där kostnadskrisen och försörjningsberedskapen stod i fokus.

Lantmännen slutför förvärvet av Myllyn Paras

Lantmännen har slutfört förvärvet av det livsmedelsföretaget Myllyn Paras. Förvärvet är ett viktigt steg för att stärka Lantmännens position i Finland.

SLC - Thomas Jesse
Landsbygdsnäringar och Nato ämnen under ministerbesök

Landsbygdens och jordbrukets betydelse diskuterades från morgon till kväll när ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist besökte Lovisa i måndags. Försörjningstryggheten lyftes fram under den träff som avslutade besöket.

Apetits försäljning av spannmålshandeln till Berner är nu förverkligad

Apetit Abp:s försäljning av sin spannmålshandel (tidigare känd som Avenas spannmålshandel) till familjeföretaget Berner Ab förverkligades 31.5.

SLC - Lpx 00125873
Tyska odlare plöjer ned sina jordgubbar

De tyska jordgubbsodlarna är frustrerade. 2022 är ett perfekt jordgubbsår. Vädret har varit gynnsamt, skörden är god, bären håller perfekt kvalitet. Trots detta väljer många odlare att plöja ned sin skörd av jordgubbar. Detsamma gäller för övrigt också sparris.

Holländsk protest mot absurd mjölkpolitik

Bönderna i Nederländerna protesterade på måndagen mot regeringens ”absurda” nitratpolitik. Enligt ett färskt domstolsutslag får korna inte längre gå på bete utan särskilt tillstånd. Följaktligen stannade korna i ladugården den aktuella strejkdagen.