SLC - Livsmedelspriser
Exceptionellt högt tryck på en höjning av livsmedelspriserna

Naturresursinstitutets färska konjunkturrapport för jordbruks- och livsmedelsekonomin visar att det under innevarande år finns ett exceptionellt tryck på en höjning av livsmedelspriserna, eftersom priserna på de nödvändiga insatsvarorna i livsmedelskedjan, som energi och gödselmedel, har stigit avsevärt.

Fastighetsskattestöd för produktionsbyggnader inom jordbruket

Regeringen föreslår att lantbruksföretagare beviljas tillfälligt fastighetsskattestöd för produktionsbyggnader inom jordbruket, meddelar Finansministeriet.

SLC - Img 3976
Regeringen satsar på försörjningsberedskapen

Regeringen har i sin andra tilläggsbudgetproposition för 2022 beslutat att satsa på helheter som stöder jordbrukets försörjningsberedskap och den gröna omställningen. Tilläggsfinansiering anvisas också för tryggande av fiskerinäringens försörjningsberedskap, för konditionsbedömning av enskilda vägar och broar samt för åtgärder för att aktivera väglagen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Lagförslag ska sänka priset på drivmedel

Statsrådet har lämnat ett lagförslag till riksdagen med en lagändring som tillfälligt ska minska distributionsskyldigheten för förnybara drivmedel 2022. Avsikten är att sänka priset på drivmedel, meddelar Arbets- och näringsministeriet.

SLC - Cap Rag 2
Nästa års stödändringar borde beaktas redan i år

Villkoren för jordbruksstöd förnyas nästa år. Det helt nya miljösystemstödet och miljöersättningen, som kommer att förnyas, innehåller villkor som jordbrukarna har skäl att beakta redan 2022, påpekar Livsmedelsverket.

SLC - 20220513 114248
Virtuell klassresa spelades in på Smedisgården i Sundom

Den 24-25 maj kan lågstadieelever och dagisbarn ta del av den konkreta tillvaron på en highland cattle-gård i Sundom respektive en mjölkgård i Töysä. Projektet Famer Time Finland presenterar då 45 minuter långa virtuell klassresor via Teams.

SLC - Koslapp1
Kosläppsentusiaster fick komma ut efter coronapaus

Ett Facebook-evenemang var det enda som behövdes för att 700 besökare skulle hitta till Rilax gård för att se årets kosläpp som ordnades igen efter en treårig paus.

SLC - Kjeerp5
Efter 35 år i mjölkproducenternas tjänst tar Kjerp välförtjänt pension

År 1987 inledde hon karriären som chefsinstruktör för Enigheten. Därefter blev hon vd för Milka och sedermera anskaffningschef och vvd för gamla och nya Osuuskunta Maitosuomi. Nu – efter 35 år i de österbottniska mjölkproducenternas tjänst – går Ann-Charlott Kjerp i pension.

SLC - 20220506 140958
Det hörs inga pip på hans gård längre

På grund av fågelinfluensan har över 16 miljoner fåglar slaktats i Frankrike under det senaste halvåret. Det är den största siffran i landet under 2000-talet. – Värst är tystnaden på gården. Här finns inga pip längre, säger fjäderfäproducenten Thierry Lumineau som fått avliva tusentals fåglar på gården.

Stödnivån för svin- och fjäderfä i södra Finland för 2021 fastställdes

Regeringen har fastslagit den slutliga stödnivån för det från produktionen frikopplade stödet för svin- och fjäderfähushållning i södra Finland för 2021, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Img 8909
Vårbruket framskrider långsamt

Vårsådden har framskridit väl, men långsamt i hela landet under de två senaste veckorna. Längst har man kommit i Södra Österbotten och i de österbottniska landskapen, noterar ProAgria i sin växtrapport.

SLC - Lindberg3
Vårbruket är sent i Östnyland

En dålig övervintring, sen vårsådd och ett osäkert världsläge gör att mycket står på spel för spannmålsodlarna. Trots de relativt goda prisnivåerna finns det inget utrymme för medelmåttiga eller dåliga skördar om lönsamheten skall kunna bibehållas, konstaterar Magnus Lindberg.