SLC - Pontus Franzen2
Isbrännan fördärvade allt

Jordbrukaren Pontus Franzén i Nagu har liksom de flesta andra odlare i Åboland tvingats så om odlingarna där han haft höstgrödor.

Nytt EU-medborgarinitiativ vill slopa stöd för djurproduktion

Ett nytt medborgarinitiativ, kallat ”End the Slaughter Age”, registrerades förra veckan hos EU-kommissionen, uppger LRF:s Brysselnytt.

Flerspråkig video för säsongarbetare i Finland

I Finland har alla rätt att få utföra arbetet på ett säkert och hälsosamt sätt. I Arbetarskyddscentralens video ”Välkomna att arbeta på finländska lantgårdar” går vi igenom de viktigaste reglerna för det finska arbetslivet och grunderna för ett säkert och hälsosamt arbete på lantgårdar och i trädgårdar.

SLC - Sackinsamling Tiina Rinne 1 Scaled
4H:s säckinsamling startar igen

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och lokala 4H-föreningarna ordnar även i sommar säckinsamlingen Rejäl Handling, tillsammans med Yara Finland som huvudfinansiär. Rejäl handling-säckinsamlingskampanjen är en betydande miljögärning som sysselsätter ungdomar och bidrar till den cirkulära ekonomin.

SLC - 2022 05 05 Miina Rautiainen Tampaja Gard Pelto Kevat
Markförbättringsmedel intresserar jordbrukarna

Åkerrenstillfället, som arrangerades av Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY), lockade över tio jordbrukare i april till Tampaja gård i Kyrkslätt för att diskutera jordförbättringsmedel.

SLC - 273202846 376226940980528 5793969422765234310 N
Europaparlamentet röstade för ekologisk handlingsplan

Denna vecka har Europaparlamentet varit i Strasbourg för plenarsession och beslutat om sin position kring handlingsplanen för ekologiskt jordbruk. Dessutom har EU-kommissionen presenterat offentliga samråd om nya förädlingstekniker och om hållbara livsmedelssystem.

SLC - 3622531117 8Be405D9C7 O
Ryskt vete exporteras trots restriktionerna

Det pågående kriget i Ukraina har kraftigt begränsat den ukrainska exporten av spannmål. Samtidigt ser den ryska veteexporten ut att rulla på i oförändrad takt, även om omkostnaderna är högre, skriver Jordbruksaktuellt.

Jordbruksverket har lämnat förslag på det svenska krisstödet

Jordbruksverket i Sverige har tagit fram ett förslag på utformning av det svenska krisstödet till jordbruket.

SLC - Img 4703
Bestämmelserna om odling av hampa ska förtydligas

Regeringens proposition om ändring av narkotikalagen har sänts på remiss. Syftet med propositionen är att förtydliga bestämmelserna om odling av hampa och växtförädling, uppger Jord- och skogsbruksministeriet. Lagändringarna avses träda i kraft den 1 januari 2024.

SLC - Vasikat Laiduntamassa
Luke-prognos: Varannan nötkreatursgård har ingen företagarinkomst alls

Naturresursinstitutets prognosuppdatering visar att ökningen av producentpriserna och samhällets stödåtgärder tycks hålla jordbrukets lönsamhet på minst samma nivå som ifjol, trots de stigande kostnaderna. Enligt prognosen för 2022 beräknas jordbrukens genomsnittliga företagarinkomst uppgå till 18.400 euro.

SLC - Gardsbutiker 2022
Närmare 90 gårdsbutiker: Digital karta samlar österbottniska pärlor

Arbetet med att skapa en karta över gårdsbutiker i de österbottniska landskapen har gått över förväntan. Nästan 90 gårdsbutiker är redan med i samarbetet.

SLC - Jordforbattringsfiber Jaakko Heikkinen
Ny praktisk guide om jordförbättring

Jordförbättringsmedel är ett effektivt och snabbt sätt att minska vattenpåverkan från åkrarna. Resultaten av omfattande forskning kring gips, fiber och strukturkalk har sammanställts i en praktisk guide på svenska som ger jordbrukarna råd om användning av dessa jordförbättringsmedel, meddelar Naturresursinstitutet.