SLC - Abc1
Dags att anmäla sig till ny kurs i välmående

I fjol deltog köttproducenten Jan-Erik Hedman i utbildningen Lantbruksföretagarens välmående ABC. En utbildning som gav honom mycket. Nu ordnas samma kurs på Åland och arrangören hoppas på många deltagare igen.

SLC - 20220502 141005
Satellitbaserad skiftesövervakning via monitorering väcker många frågor

Via ibruktagande av satellitbaserad monitorering från 2023 siktar EU på att effektivera kontrollen av aktiviteter på jordbruksskiften. På så vis kan man samtidigt skärpa granskningen av stödvillkor och utreda huruvida dessa uppfylls eller inte.

SLC - Helena Img 0706
Viktigt att minnas då man ingår arrendekontrakt eller skötselavtal

Helena Ålgars från Jordägarnas Värderingscentral tipsar om vad jordbrukaren bör komma ihåg då arrendekontrakt och skötselavtal uppgörs. Skriftlighet, noggrannhet och tydlighet utgör grunden för ett hållbart kontrakt och en god relation mellan arrendatorn och arrendegivaren.

Blankettombud hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom ÖSP och SLC Nyland har utsett. Inom SLC Åboland anlitas utomstående blanketthjälp och kansliet ger närmare kontaktuppgifter om du behöver hjälp. På Åland skall du i stödansökningsfrågor vända dig till Ålands hushållningssällskap.

SLC - Stod Sprut2
Praktisk checklista inför odlingssäsongen

Inför odlingssäsongen är det viktigt att komma ihåg lite ett och annat med tanke på stöden.

Landskapet informerar om jordbruksstöd på Åland i lagtingets auditorium 9.5

Efter två år med digitala informationstillfällen så kommer årets informationstillfälle att hållas publikt igen. Tillfället kommer att hållas i lagtingets auditorium den 9 maj kl.12-16.

SLC - Vipubild
Stödansökan för 2022 öppnades

Huvudstödansökan öppnades i Viputjänsten (https://vipu.ruokavirasto.fi) igår torsdag 5.5.

SLC - Christoffer1
Ingo uppmanar Wikberg att fördjupa sig i jordbrukets ekonomi

Livsmedelsmarknadsombudsmannen Olli Wiberg avfärdar i HBL den 5 maj SLC-ordförande Mats Nylunds påstående om att handeln skulle driva något som närmast påminner om lagliga inköpskarteller. Christoffer Ingo, lantbrukspolitisk sakkunnig på SLC, menar att livsmedelsmarknadsombudsmannen ser förbi verkligheten på gårdarna och det hot som den pågående kostnadskrisen verkligen är för landets självförsörjning.

SLC - Kvimo12
Frågorna är många – men livsmedelsombudsmannen har inga svar som tröstar bonden

Frågorna var många när livsmedelsmarknadsombudsmannen besökte Kvimo. Men mjölkproducenten Johan Holm fick inga svar på hur han ska överleva kostnadskrisen. Det finns ingen enkel lösning, menar Olli Wikberg.

SLC - Dsc06760
Frosttåliga äppelträd nytt fokus för åländsk demo-odling

Ålands hushållningssällskap har nu slutfört flytten av sina försök med frukt och bär till Finström Västanträsk, som är ett centrum för den åländska äppelodlingen. Men redan i år får man också den första skörden från demo-odlingens aprikosträd, som planterades 2019.

SLC - Dsc06808
Fest för jubilerande bondesällskap

När Åland fick sin självstyrelse för 100 år sedan var bondekåren en ryggrad i det åländska samhället. Så vad passade bättre än att Ålands hushållningssällskap i tisdags firade sitt 100-årsjubileum fem veckor före självstyrelsens officiella festdag den 9 juni.

SLC - Troskning Jsg
Dyrare mat men ingen brist i Ukrainakrigets spår

Rysslands krig mot Ukraina riskerar att kraftigt minska matproduktionen där. Ukraina är en stor exportör och därför har kriget lett till oro för brist på mat. En ny studie har undersökt vilken effekt kriget kan få på priser, handel och global produktion av jordbruksprodukter, och kommer fram till att det kan ge högre matpriser men inte någon global brist på livsmedel.