SLC - Vaxtrapport Img 8884
Vårsådden ännu i sin linda

Vårbruket håller först nu på att inledas i södra Finland och Södra Österbotten samt Österbotten. Vädret har varit kylslaget i månadsskiftet april-maj och jordarna har torkat upp långsamt. Snön ligger kvar på åkrarna från mellersta Finland norrut, noterar ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Stor del av höstsäden har gått förlorad i Nyland

En betydande del av höstsäden har utvintrat i Nyland. SLC Nylands åkerväxtutskott bedömer att cirka 80 procent av höstvetet inte klarat vintern. Rågen har klarat sig något bättre medan höstoljeväxterna har utvintrat nästan helt.

SLC - Sv Sys Site Assets Lkab Pictures Pressbilder Ovriga Pressbilder Sum Konsuln 181129 215 Rgb Srgb Medres
LKAB kan ersätta EU-import av fosfor från Ryssland

Den nya fyndigheten ”Per Geijer” innehåller upp till åtta gånger så mycket fosfor jämfört med de malmkroppar som LKAB bryter idag i Sverige. Med cirkulär utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller som biprodukter från järnmalmsbrytningen ger det LKAB en potential att helt ersätta importen av fosformalm till Europa från Ryssland, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

SLC - Mats Nylund 2
SLC kräver att regeringen ser över konkurrenslagstiftningen för att trygga försörjningen

För att stärka Finlands försörjningsberedskap så föreslår SLC att regeringen ska starta en lagberedning där man uppdaterar konkurrenslagstiftningen och gör den mera rättvis.

SLC - 00Ddc0Ef F1Dc 4236 B520 260F2Cef6D51
Flyttningen av vitkindade gäss följs med satellitsändare

Flyttningen av vitkindade gäss har börjat. Flyttningen följs upp med hjälp av cirka hundra gäss försedda med satellitsändare, uppger Miljöministeriet.

Förslag på nationellt stöd till södra Finland 2023-2027 sänds till kommissionen

Regeringen har godkänt ett förslag till program för nationellt stöd till södra Finland för 2023-2027. I början av maj sänds förslaget till Europeiska kommissionen för behandling, och kommissionen väntas godkänna stödprogrammet inom de närmaste månaderna, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Eko- och kompensations- ersättningar betalas till gårdarna fr.o.m. 19.5

Livsmedelsverket börjar betala ut kompensationsersättningens husdjursförhöjning och ekoersättningen 19.5. Utbetalningen gäller kompensationsersättningens husdjursförhöjning, ersättningen för ekologisk husdjursproduktion och restbeloppet av ersättningen för ekologisk växtproduktion (ca 15 %) för 2021.

Fazer säljer sitt ryska dotterbolag

Fazer har undertecknat ett avtal med Moskvas ledande bageriföretag Kolomenskij Bakery and Confectionery Holding om försäljning av Fazers ryska dotterbolag.

Löfte om en tilläggsåterbäring på energiskatt för jordbruksidkare

Största delen av jordbruksidkarna ska få en tilläggsåterbäring på energiskatt, uppger Skatteförvaltningen.

Undantag från tvärvillkoren för EFA-trädor godkändes

Förra veckan godkände statsrådet undantag från tvärvillkoren 2022 för trädor som utgör areal med ekologiskt fokus inom ramen för förgröningsstödet (EFA-trädor), meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Serviceavbrottet i får-, get- och svinregistret har upphört

Serviceavbrottet i får-, get- och svinregistret har upphört, meddelar Livsmedelsverket. Problemet med på öronmärkesbeställningar för får och getter fortsätter dock.

SLC - Knut 6614
Nya rådgivaren vill utveckla kompetens om specialodling

Knut H. Andersson är ny specialodlingsrådgivare vid Ålands hushållningssällskap,