SLC - Vallgrupp2
Effektivare vallproduktion minskar mjölkgårdarnas koldioxidavtryck

En effektivare vallproduktion minskar mjölkgårdarna koldioxidavtrycket. Hur det ska göras i praktiken lärs ut och diskuteras i smågrupper inom ramen för projektet ”Allatiders Mjölk”.

SLC - Johanna Franzen
Nystartad förening lyfter fram naturbetesköttet

Producenterna av naturbeteskött har en egen intresseförening.

SLC - Hermanssons3
Naturbetena hägrar för korna på Sorpo

Johan och Nina Hermansson är naturköttproducenter. Gårdens kor, som är av rasen hereford, betar till största delen på naturbeten.

SLC - Frobilder
Fotografisamling på nätet för identifiering av frön

Livsmedelsverkets utsädeslaboratoriet utför årligen tusentals renhetsanalyser av utsäde som ska certifieras. Om mer sällsynta arter hittas i utsädesprov, används som hjälp för att identifiera dem utsädeslaboratoriets utsädessamling och identifikationsböcker.

SLC - C7486672 Ed77 4072 9810 2Ad40D7Ddaee
Rättsfall om dikning presenteras och tolkas i ny publikation

Publikationen ”Rättsfall om dikning” har getts ut av NTM-centralen i Södra Österbotten. Publikationen presenterar och tolkar i huvudsak utvalda beslut av Högsta förvaltningsdomstolen och förvaltningsdomstolen.

SLC - Fmge Hanna
Historisk dag då nylänningar samlades till första fullmäktigemöte

SLC Nylands första fullmäktige samlades för sitt första möte 7:e april.

ÖSP: Kriget i Ukraina visar att en trygg och ren finländsk matproduktion behövs och att en hög självförsörjningsgrad är viktig

​Betydelsen av en trygg och ren finländsk matproduktion, och en hög självförsörjningsgrad har i och med kriget i Ukraina återigen lyfts fram. En svag lönsamhet inom primärproduktionen under flera år, de hastigt stigande priserna på energi och förnödenheter, samt det osäkra världsläget har bidragit till att det ekonomiska läget nu på många gårdar är akut, konstaterar ÖSP på sitt vårmöte.

Nya idéer ska främja hållbar matproduktion

Ett FoodLab föreslås som en inspirationskälla för att hjälpa till att utveckla ett hållbart ekosystem och bättre lönsamhet för den åländska mat- och restaurangsektorn och lokala råvaruproducenter.

De som flytt kriget i Ukraina behöver inte längre vänta på att få börja arbeta eller studera i Finland

De som har flytt kriget i Ukraina, och som ska ansöka eller redan ansökt om tillfälligt skydd i Finland, kan nu börja arbeta eller studera tidigare än förut. Det här enligt Migris meddelande förra veckan.

SLC - 50240103721 264D8399Df O
Ny utställning visar tvärvetenskapligt projekt om hotad nordisk fjällboskap

Nordiskt samarbete, kulturarv, kunskapsöverföring och framtidens jordbruk är centrala teman i utställningen om nordisk fjällboskap som öppnade på Tornedalens museum den 8 april. Målet med det tvärvetenskapliga 3MC-projektet, som leds av NordGen, är att öka medvetenheten om nordisk fjällboskap.

SLC - 51981349211 94B2C393Cb O
Nytt nordiskt kunskapscentrum för biologisk mångfald invigdes

I måndags invigde nordiska ministrar ett nytt nordiskt kunskapscenter för genetiska resurser i skånska Alnarp. Från NordGens nya hus kommer såväl frön som kunskap att spridas för att klimatanpassa och stärka konkurrenskraften hos det nordiska lantbruket.

LPA:s Päivi Huotari: Behovet av hjälp är nu större än någonsin bland lantbruksföretagarna

​Nu behövs "Ta hand om bonden"-projektets åtgärder mer än någonsin. I regeringsprogrammet konstateras att verksamhetsmodellen för projektet ska tryggas och att en etablering av modellen ska utvärderas i slutet av regeringsperioden.