Var uppmärksam på vilka regler som gäller för att anställa ukrainare på flykt

När många människor är på flykt från krigets Ukraina ökar även riskerna för människohandel. Då är det viktigt att även landsbygdssektorns arbetsgivare är på sin vakt.

SLC - Gardens Blivande Husbonde
Fem dagar i Nyland och Österbotten

I anslutningen till Corona-våren 2021 födde ett samtal med en studerande idén om att utöka sommarkursens två växtodlingsdagar med en studiebesöksresa på ytterligare tre dagar. Majoriteten av studerandena i den aktuella årskursen ville förverkliga idén och tillsammans valdes besöksmål och övernattningsställe. Under fem dagar besökte vi tolv lantbrukare och trädgårdsodlare i Nyland och Österbotten, berättar Paul Riesinger. Skribenten är Agronomie- och forstdoktor och arbetar som lektor i växtodling vid Skuffis/Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

SLC - Gruppbild
Morot utan piska för prisade landsbygdsföretagare

Det vara bara morot och alls ingen piska vid den fjärde åländska Landsbygdsgalan den 2 april. 140 gäster hade samlats i ungdomslokalen Breidablick i Finström för att fira vinnande landsbygdsföretagre inom sex olika kategorier.

SLC - Farandelslaget 1 B
Från regionalt andelslag till nationell producentorganisation

Tillsammans är stark. Det gäller för producentorganisationen Finlands Fårandelslag, som lyckats förhandla fram högre producentpriser. Genom konkurrensutsättning och köp av stora partier kan andelslaget också erbjuda sina medlemmar billigare produktionsinsatser.

Höjt förskott på de nationella stöden för svin- och fjäderfä och växthusproduktion

Statsrådet har beslutat att förskotten på de nationella stöden för svin- och fjäderfähushållning och växthusproduktion för 2022 höjs i hela landet, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Statsrådet godkände odling av EFA-trädor

Statsrådet har godkänt en förordningsändring enligt vilken trädor som hör till areal med ekologiskt fokus i anslutning till förgröningsstödet (EFA-träda) i år får odlas, användas för bete och bärgas.

Danskt IT-verktyg mäter lantgårdens klimatavtryck

Ett elektroniskt verktyg som beräknar lantgårdens klimatavtryck har lanserats i Danmark. På basen av driftsdata är det möjligt att beräkna individuella klimatindikatorer för varje enskild gård, oavsett storlek eller driftsinriktning.

Viktigt med rätt dokumentation vid anställning av ukrainare

Som arbetsgivare är det viktigt att alla ukrainare som anställs kan uppvisa dokumentation. De måste ha beviljats antingen tillfälligt skydd, asyl eller arbetstillstånd. Lita inte heller på oseriösa aktörer som bjuder ut arbetskraft, säger Tomas Ede på TE-byrån i Österbotten.

SLC - Okval3
ÖK valde nytt fullmäktige – Tea Hagman återvaldes

Österbottens Kött har förrättat fullmäktigeval och förra fredagen fastställdes valresultatet. 21 kandidater invaldes i valet som hade ett deltagande på nästan sextio procent. En av de som återvaldes var Tea Hagman, som tycker det är viktigt att vara med och påverka.

SLC - T6 180 Biokaasutraktori 03
New Hollands biogastraktor - finns nu också i Finland

Intresset för New Hollands biogastraktor är relativt stort och lantbrukare med egen biogasanläggning kan få ett kretslopp även när det gäller fältarbete och transporter med den tekniken.

SLC - Lpx 00092500
Mercosur kan igen bli lockande EU-partner

Det kontroversiella handelsavtalet mellan EU och det sydamerikanska Mercosur-blocket ligger i praktiken på is. Den växande oron i EU över kriget i Ukraina och en osäker matförsörjning kan emellertid förändra läget.

SLC - Dsc04740
Frostperioden våren 2020 sänkte Ålands lantbruksförsäljning 2021

Det åländska lantbruket sålde i fjol produkter för 26,8 miljoner euro, vilket är ca 600.000 euro mindre än 2020. Orsaken var en minskning av äppelskörden 2020 med ca 15 procent.