SLC - Lpx 00092500
Mercosur kan igen bli lockande EU-partner

Det kontroversiella handelsavtalet mellan EU och det sydamerikanska Mercosur-blocket ligger i praktiken på is. Den växande oron i EU över kriget i Ukraina och en osäker matförsörjning kan emellertid förändra läget.

SLC - Dsc04740
Frostperioden våren 2020 sänkte Ålands lantbruksförsäljning 2021

Det åländska lantbruket sålde i fjol produkter för 26,8 miljoner euro, vilket är ca 600.000 euro mindre än 2020. Orsaken var en minskning av äppelskörden 2020 med ca 15 procent.

SLC - Edeka Ecenter St Pauli
Tyska matkedjor chockhöjde priserna

Priserna på kött, korv och mjölk steg kännbart denna vecka hos den ledande tyska lågpriskedjan Aldi. Försäljningspriserna på vissa produkter steg med mellan 20 och 50 procent. Enligt pressuppgifter steg smörpriset med en tredjedel.

SLC - 4B5Ad912 6220 427B 975F 68Ac3C393939
Sucros höjer sockerbetspriset igen

Sockerbetans producentpris för säsongen 2022 har höjts i såväl december som februari och nu höjer man det igen.

SLC - Kalkyl1
Kalkyl visar att kostnaderna måste kompenseras av marknaden

För en mjölkgård som producerar 1 miljon liter mjölk per år har kostnaderna stigit med över 135.000 euro på ett år. Det visar en kalkyl som producenten Mikael Österberg har gjort. Men hans exempel visar också att ett något högre mjölkpris skulle ha stor betydelse för ekonomin.

SLC - 6008725610 D5A9362B15 O
Ukraina exporterar spannmål per järnväg

Ukrainas viktigaste exporthamnar i Svarta havet är fortfarande blockerade på grund av kriget. Trots logistikproblemen har landet lyckats undvika ett totalt exportstopp. Oväntat stora mängder spannmål har lämnat Ukraina per järnväg.

SLC Nylands styrelse: Välkommet stödpaket, men bättre priser helt avgörande!

Pengarna skulle behövas här och nu. Då stödet betalas ut först i sommar och till största delen senare i höst medför det ingen lättnad i den akuta likviditetskris som många bönder befinner sig i inför vårbruket, påpekar SLC Nylands styrelse.

SLC - Motesbild Slc Aboland
I vår gäller det att noga överväga vad man odlar

Jordbrukets kostnadskris och kriget i Ukraina stod inte oväntat i fokus då SLC Åboland höll sitt vårmöte i Kimito. Rysslands anfallskrig i Ukraina har förvärrat kostnadskrisen och resulterat i att lantbrukets långvariga lönsamhetskris ytterligare tillspetsats. Inkomstbortfallet från fjolårets dåliga skördar och skenande energi- och gödselpriser gör den kommande odlingssäsongen extra tuff för odlarna.

SLC - Wester Grande
Chefsbyte i Finska hushållningssällskapet

I mitten av maj tar AFM, agronom Bjarne Westerlund över posten som direktör för Finska hushållningssällskapet i Åboland efter Jörgen Grandell som går i pension.

Yara startar på nytt i Italien och Frankrike

Den norska gödseltillverkaren Yara har återupptagit produktionen av ammoniak vid sina anläggningar i italienska Ferrara och franska Le Havre. Det meddelade koncernchefen Svein Tore Holsether senaste fredag.

SLC - 917Ca8A9E857C45F Org
Pilotförsök med fodertillsats: Metanutsläppen från kor kan minskas med 30 procent

Valio och Atria har under början av året testat en fodertillsats tillverkad av holländska DSM, som enligt undersökningar minskar kornas metanutsläpp med 30 procent. Under testperioden fick 400 mjölkkor på tre olika gårdar foder med tillsatsämnet Bovaer. Tillsatsämnet har nyligen beviljats försäljningstillstånd i EU-området.

SLC - Arbetskraft Friland
En femtedel av gårdarna sysselsatte avlönad arbetskraft år 2020

År 2020 sysselsatte jordbruken och trädgårdsodlingarna cirka 134.000 personer, som utförde 63.000 årsverken. På omkring 9.000 gårdar arbetade avlönad arbetskraft. Omkring en tredjedel av de fast anställda och hälften av säsongsarbetarna på gårdarna var utländska arbetstagare, uppger Naturresursinstitutet.