Möjligt att ansöka om stöd för privat lagring av griskött

Från och med den 25 mars är det möjligt att ansöka om stöd för privat lagring av griskött, meddelar Livsmedelsverket.

Lagringsstödet för trädgårdsprodukter i Södra Finland 2021 fastställt

Statsrådet har beslutat om nivåerna för lagringsstöd för trädgårdsprodukter 2021 i Södra Finland. När det gäller maskinellt kylda lager uppgår lagringsstödet för trädgårdsprodukter till 7,30 euro per kubikmeter och i fråga om övriga lager till 4,50 euro per kubikmeter, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC och ÖSP tar kraftigt avstånd från människohandel

Producentorganisationerna Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Österbottens svenska producentförbund ÖSP tar kraftigt avstånd från människohandel och utnyttjande av arbetskraft.

SLC - Osl 20220329 143438
Isabella Krooks nytt ansikte i ÖSL

Isabella Krooks har tillträtt som ekonomirådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap i början av mars. Lönsamhetsbokföring är hennes gebit och hon trivs väl med uppgiften.

SLC - Trillingar4
Ko fick trillingkalvar i Skutnabba

Det kom inte bara en eller två – utan tre. Att en mjölkko får trillingar är mycket ovanligt. Men det var precis vad som hände för mjölkproducenterna Eva, Jakob och Kaj Lönnqvist i Skutnabba för några veckor sedan.

SLC - Kummmin3
Höga priser – men också många andra fördelar med kummin

Marknadsutsikterna för finsk kummin är goda. En flerårig gröda som passar bra in i växtföljden och förbättrar markstrukturen. Henrik Wägar i Pörtom har mycket goda erfarenheter av kumminodling som dessutom inte kräver lika stora insatser som spannmål.

SLC: Välkommet försörjningsberedskapspaket – men marknadspriserna måste upp

SLC välkomnar regeringens försörjningsberedskapspaket till jordbruket och förutsätter att stödpengarna betalas ut till gårdarna så fort som möjligt. De viktigaste elementen i krispaketet är enligt SLC de förhöjda stöden till jordbruket och den förhöjda återbäringen av energiskatten som sammanlagt uppgår till 212,6 miljoner euro.

SLC - Narinken3
Antti Kurvinen ny jord- och skogsbruksminister

​Antti Kurvinen (C.) blir ny jord- och skogsbruksminister i och med att Centern beslutit att rotera sina ministrar. Jari Leppäs (C.) bana som jord- och skogsbruksminister är därmed över.

SLC - 51973101691 1Cbe1B0D35 O
Ministerarbetsgrupp fattade beslut om jordbrukets krispaket

Sammanlagt cirka 300 miljoner euro ska anvisas för att stödja den inhemska livsmedelsproduktionen. Helheten innehåller stödformer med snabb verkan i syfte att stödja gårdarnas likviditet samt åtgärder som påskyndar en ökning av självförsörjningsgraden i fråga om energi och utfasning av fossila naturresurser, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Thomas Blomqvist: Viktiga beslut för landets självförsörjning

– Det stödpaket regeringen kommit överens om är ytterst viktigt. Det är en akut åtgärd för att göra det möjligt för de finländska jordbrukarna att producera inhemsk mat, trots att jordbruket står mitt i en svår kostnadskris. Stödpaketet är viktigt, inte bara för odlarna och jordbruket, utan för vår självförsörjning och beredskap i ett läge där Rysslands anfallskrig i Ukraina starkt rubbar världsmarknaden på lantbruksprodukter, säger Thomas Blomqvist (Sfp), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Bergqvist sågar reform av fastighetsskatten – föreslås ökning med upp till 244 procent i skärgården

I enlighet med regeringsprogrammet ska en fastighetsskattereform genomföras som bättre än för närvarande beaktar markens och byggnadernas verkliga marknadsvärde. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) ser mycket kritiskt på det förslag till fastighetsskattereform som just nu är på utlåtanderunda som SFP inte godkänt i regeringen.

SLC - Dsc 2753
Energiföretag vill bygga enorma solparker på åkermark

Telefonen ringer. Okänt nummer. I andra ändan en artig mansröst: ”Hej, vill du arrendera ut dina åkrar för en solpark? Vi har sett på kartan att just dina åkrar skulle lämpa sig för det.” Det svenska företaget OX2 vill bygga solparker i Finland och kartlägger nu lämpliga områden för det.