SLC - 584E1Fba 9Efd 49Fc Aa17 18Cba50Bbfd5
Stor andel oreglerade lån inom jordbruket

Vid utgången av februari 2022 utgjorde banklånen till jordbruket sammanlagt 4,8 miljarder euro, uppger Finlands bank.

SLC - Agco Csm Traktorenmarkt S 10 Au Opt 70B0979C1E
Logistikproblem stör traktormarknaden i EU

Den europeiska traktorförsäljningen ökade med 17 procent under 2021. Det är ett bra resultat med hänsyn till omständigheterna, eftersom covid-19 fortfarande stör logistiken. En tilltagande brist på komponenter hämmar dessutom produktionen.

SLC befarar att största delen av krispaket betalas ut först i höst

Jordbrukets utlovade krispaket på cirka 300 miljoner euro är i rätt storleksordning, men SLC kräver att stödpengarna måste betalas ut till gårdarna så fort som möjligt. Från EU-kommissionen kommer nu däremot oroväckande indikationer på att största delen av stödpengarna kan betalas ut först i höst.

SLC - Aca Dsc02576
”Vältajmat” fraktstöd gläder ÅCA:s mejerichef

Åländska livsmedelsföretag som exporterar sina varor kan redan för 2021 få stöd för upp till 10 procent av sina transportkostnader. På grund av EU-regler är stödet dock begränsat till högst 200.000 euro under en treårsperiod.

SLC - Ptt Yarasackar
PTT: Matens pris kommer att stiga men produktionsinsatserna blir också dyrare

Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT offentliggjorde sin ekonomiska prognos över jordbruket och maten. Redan nu under våren stiger priserna snabbare än inflationen. 2023 är ett frågetecken för lantbrukets del.

SLC - Svin9
Förekomst av galtlukt kan motverkas genom utfodringen

Snellmans Köttförädling Ab och Hankkija Oy har tillsammans undersökt utfodringslösningar för att minska risken för lukt i köttet vid uppfödning av galtgrisar. Förekomsten av skatol, som förorsakar galtlukt, kan minskas betydligt med hjälp av en utfodring som optimerats för galtgrisarnas slutuppfödning.

SLC - 889182
Före detta EU-kommissionär kräver upprättelse för avsked

För ett par år sedan måste EU:s förra handelskommissionär Phil Hogan avgå från sin post efter den så kallade ”Golfgate”. Nu kräver han upprättelse av kommissionen och överväger att kräva skadeståndsersättning.

EFA-grönträdor får tas i produktion i år

På grund av kriget i Ukraina har Europeiska kommissionen beslutat att trädor som utgör ekologisk fokusareal (EFA) i förgröningsstödet får tas i produktion år 2022. Kravet på ekologisk fokusareal gäller gårdar som ligger i landskapen Egentliga Finland, Nyland och Åland och som har mer än 15 hektar åkerareal, meddelar Livsmedelsverket.

Nätverksplattformen AgriHubi ska svara på behoven hos ett jordbruk i snabb förändring

Det finländska jordbruket har länge befunnit sig i en utmanande och allt svårare situation: är jordbruket lönsamt i framtiden? Den nätverksplattform som lanserades nu i mars är ett svar på önskemålet om en tjänst som ger samlat stöd för företagande inom jordbruk och trädgårdsodling.

Ukraina fick ny jordbruksminister

Ukrainas jordbruksminister Roman Leshschenko lämnade förra veckan sin post av hälsoskäl. Han efterträds av den erfarna politikern Mykola Solskyi, som senast var ordförande för jordbruksutskottet i Ukrainas parlament.

SLC - Lpx 00125093
EU-organen uppmanas stärka produktionen av mat i Europa

Kriget i Ukraina har satt fart på diskussionerna om matförsörjningen i EU-sammanhang. Politiker i kommissionen, parlamentet och medlemsländerna efterlyser nya mekanismer som stärker den europeiska livsmedelsproduktionen och minska beroendet utifrån.

SLC - Ocker 20220322 141211
Företag bör kunna identifiera arbetskraftsexploatering och människohandel

Det är viktigt att i ett tidigt skede kunna lokalisera och ta i tu även med mindre allvarliga former av utnyttjande av arbetskraft. Detta betonar Natalia Ollus från Europeiska institutet för kriminalpolitik HEUNI.