Mjölkutskott kräver åtgärder för att öka sådden av proteingrödor och foderspannmål

Södra producentförbundens mjölkutskott sökte vid sitt möte den 18 mars lösningar för att komma över kostnadskrisen. Utskottet ser att livsmedelsproducenter nu mer än någonsin behövs för att trygga vårt lands försörjningsberedskap. Detta kräver dock ett antal åtgärder för att förbättra lönsamheten.

Förvärvsinkomstgränsen för dem som får avträdelsestöd slopas

De som är berättigade till avträdelsestöd för att de har upphört med att bedriva jordbruk får i fortsättningen utan begränsningar delta i till exempel säsongsbetonat och tillfälligt jordbruksarbete utan att utbetalningen av deras stöd avbryts, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Gr1
Första öppet hus-tillställningen vid GR Service på två år

GR Service Oy Ab i Skaftung gör överlåtelseservice för alla Grimme-maskiner i Finland. Här finns alla reservdelar och kunnandet samt servicepunkter utspridda på olika håll i landet. Förra veckan höll företaget öppet hus för första gången på två år. – Det har varit en jämn ström med folk här i två dagar. Det är mycket fint att läget med pandemin tillåter att vi äntligen kan ta hit våra kunder, träffas och diskutera på plats samt visa upp maskiner och nyheter, säger Roland Rosenback, försäljningschef för Grimme i Finland.

SLC - Dsc 2705
Västankvarn – en gård som är som en egen by

Många är de lantbrukare som har historier och minnen från Västankvarn i Ingå. Flera generationer av lantbrukare har inhämtat kunskap om sitt yrke både innanför lantbruksskolans väggar och ute på fälten utanför. En del har hittat sin livspartner på husmodersskolan på andra sidan vägen. Många minns upptåg och kamratskap på internatet Vilan medan andra har klara minnesbilder av lärarna på skolorna.

SLC - Sandells Och Gavobrevet
Vem var Lina och Wilhelm Sandell?

Lina och Wilhelm Sandell donerade hela sin egendom till Nylands Nation för att gården skulle användas till att grunda och upprätthålla en folkhögskola eller lantmanna- och husmodersskola.

SLC - Lpx 00054456
Ny EU-förordning kan tvinga Danmark till mer antibiotika

En ny EU-förordning om veterinärmedicinska läkemedel har nyligen trätt i kraft. Omställningen syftar till bättre djurvälfärd, en sparsammare medicinering och bättre kontroll av resistens. Men danska producenter och veterinärer protesterar.

Det krävs fler EU-åtgärder för att trygga livsmedelsförsörjningen

På torsdagen antog Europaparlamentet en resolution om behovet av en brådskande EU-handlingsplan för att trygga livsmedelsförsörjningen inom och utanför EU efter Rysslands invasion av Ukraina. I texten, som godkändes med 413 ja-röster, 120 nej-röster och 49 nedlagda röster, kräver ledamöterna omedelbar hjälp i form av livsmedelsleveranser till Ukraina samt en omstart av EU:s strategi för livsmedelsproduktion.

Se till att registeruppgifterna om djur är uppdaterade i slutet av mars – fel i uppgifterna hindrar erhållandet av djurbidrag

I de förnyade villkoren för EU:s djurbidrag är det särskilt viktigt att registeruppgifterna är uppdaterade. Referensdagen, dvs. 31.3.2022, avgör vilka djur man kan få djurbidrag för i år, påpekar Livsmedelsverket.

Trädor som utgör ekologiska fokusarealer får tas i produktion

Den 23 mars 2022 antog Europeiska kommissionen ett beslut enligt vilket medlemsstaterna får ge jordbrukare möjlighet att under 2022 använda trädor som utgör ekologisk fokusareal (EFA-träda) för odling, betesgång och skörd. Avsikten är att denna möjlighet ska tas i bruk i Finland, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Fonterra lämnar ryska marknaden

Den nyzeeländska mejerijätten Fonterra har stoppat exporten av mejeriprodukter till Ryssland som en reaktion på kriget med Ukraina. Enligt Fonterra-chefen Miles Hurrell är det ingen idé att fortsätta samarbetet under nuvarande omständigheter.

SLC - C78E8C83 Eaaf 46E8 9616 Ec6A9C88F0F9
EU:s jordbruksministrar prioriterar matförsörjningen

Livsmedelsförsörjningen har hamnat i gungning i samband med kriget i Ukraina. Situationens allvar satte sin prägel på diskussionerna då EU:s jordbruksministrar träffades på måndagen. Enighet råder om att matsäkerheten nu måste prioriteras.

Ukraina lider brist på växtskyddsmedel

Ukrainas jordbruk har i viss mån ännu tillgång till bränsle, gödsel och utsäde för det förestående vårbruket. Däremot råder en akut brist på växtskyddsmedel mot svampsjukdomar och skadeinsekter.