SLC - Grepp1
Turbulenta tider på spannmålsmarknaden

Ett exceptionellt läge med rekordhöga spannmålspriser och lager som sinar. Finns det tillgång på gödsel nästa år? Frågorna var många – och svaren få – då ÖSP ordnade webbinariet Greppa marknaden som lockade över hundra deltagare.

SLC - Foderproblem4
Viktigt att växtodlarna inte fuskar med kvaliteten trots kostnaderna

Behovet av foderspannmål är stort i Österbotten. Trots de ökade kostnaderna är det nu viktigt att odlarna satsar på växtodlingen. Fuskar man med kvaliteten drabbas vi köttproducenter, säger Johan Backlund, vd på Jeppo Lantgris.

SLC - Ospf7
ÖSP:s fullmäktige: Priserna på livsmedel måste upp nu

Det är mycket som är nattsvart inom jordbruket just nu. Men den svåra situationen har påverkat allmänhetens medvetenhet om vikten av en inhemsk livsmedelsproduktion. Och trycket på att höja producentpriser är hårt, konstaterade ÖSP:s fullmäktige.

Besvara enkät om säsongarbetskraft!

Behovet av säsongarbetskraft för den kommande säsongen kartläggs som bäst genom en odlarenkät som är öppen till den 27 mars. Organisationerna bakom enkäten vill få kännedom om odlarnas behov av säsongsarbetskraft så att rätt åtgärder kan vidtas för att säkra tillgången till säsongsarbetskraft.

SLC - Bioanl1
Regeringen enades om att intensifiera klimatåtgärderna

Regeringen har kommit överens om åtgärder genom vilka Finland ska halvera sina utsläpp inom ansvarsfördelningssektorn fram till 2030 och uppnå klimatneutralitet 2035, meddelar Miljöministeriet.

SLC - Ospf5
Tomas Långgård: Handelskedjorna är det största hotet mot Finlands självförsörjning

Regeringens krispaket var välkommet. Men det löser inte kostnadskrisen som jordbruket nu drabbats mycket hårt av. Nu måste handeln också göra sitt, sa ordförande Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s fullmäktigemöte.

SLC - Christoffer Ingo Img 0197
Ingo ny lantbrukspolitisk sakkunnig på SLC

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC har anställt Christoffer Ingo från Korsholm som ny lantbrukspolitisk sakkunnig. Ingo, som inleder arbetet den 2 maj, kommer att bistå SLC i den lantbrukspolitiska intressebevakningen och arbeta med bl.a. ungdoms- och ekofrågor.

SLC - Koriander2
Goda marknadsutsikter för koriander och kummin

Utbudet av korianderfrön och kummin minskar i Europa som en konsekvens av kriget i Ukraina och sanktioner. Fram tills nu har Ryssland och Ukraina hört till de största producenterna av koriander för den europeiska marknaden, som nu vänder sig till andra områden för att få sitt behov fyllt.

Det nya nötkreatursregistret tas i bruk den 27 april

Livsmedelsverket tar i bruk det nya nötkreatursregistret den 27 april. Framöver kan djurhållarna lämna lagstadgade anmälningar om födsel, död, försäljning, inköp och förflyttning av nötkreatur med Livsmedelsverkets avgiftsfria e-tjänst. Samtidigt slopas de gamla anmälningsblanketterna av papper, påpekar Livsmedelsverket.

SLC - 20220318 090150
Nils Torvalds: Effekterna av kriget i Ukraina kan hålla i sig 10-20 år

Ryssland har varit en viktig handelspartner för Finland. Men efter invasionen i Ukraina kommer det vara mycket svårt att lita på den ryska ledningen igen. Europarlamentariker Nils Torvalds tror att Putins regim kommer att falla. Men det behöver inte ske i brådrasket.

Producentförbund bekymrade över om det finns resurser för landsbygdsutveckling i regionerna

Utskottet för näringspolitik och företagare för MTK-Häme, MTK-Uusimaa och MTK-Kaakkois-Suomi samt SLC Nyland är särskilt bekymrat över om det kommer att finnas tillräckligt med resurser för landsbygdsutveckling i regionerna under den nya programperioden 2021-2027.

Från statens säkerhetsupplag släpps utsäde av vårsäd och rybs ut på marknaden

De exceptionella väderförhållandena och den låga skördenivån under vegetationsperioden 2021 har orsakat brist på utsäde av vårsäd och rybs. Regeringen fattade den 17 mars 2022 beslut om att tillfälligt ta i bruk dessa säkerhetsupplag för utsäde för att trygga ett tillräckligt utbud av utsäde och säkerställa vårens sådd, meddelar Arbets- och näringsministeriet.