SLC - Biogas2
Stigande oljepriser ökar intresset för biogas

Stigande olje- och gaspriser har fått igång diskussionen om biogas på allvar. I Österbotten har det redan skett mycket och mer är på gång. Nu bygger Vörå Biogas Ab en tankstation i Vörå och målet på sikt är att också producera gasen. Att jordbrukarna själva får en del av kakan är viktigt.

SLC - Kartoffel Fraunhofer
Forskare kartlade potatisens arvsmassa

Tyska forskare har för första gången fullständigt dechiffrerat potatisens högkomplexa genuppsättning. Upptäckten kommer att få stor betydelse för förädlingen av nya, robusta och välsmakande potatissorter som stärker den globala matsäkerheten.

SLC - Nyyylund8
SLC välkomnar krispaketet men oroar sig för att pengarna når bönderna för långsamt

Regeringens krispaket på cirka 300 miljoner euro till det finländska jordbruket välkomnas av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Enligt producentorganisationen är det viktigt att krispaketet kan betalas ut till gårdarna så fort som möjligt och att stödet riktas rätt.

Krispaket på 300 miljoner euro riktas till jordbruket

Regeringen bereder med en brådskande tidsplan åtgärder för att underlätta jordbrukets kostnadskris som förvärrats och för att trygga försörjningsberedskapen. Dessutom bereds en åtgärdshelhet för att påskynda övergången från fossila bränslen till förnybara energiformer.

USDA stöder utvecklingen av innovativa gödselmedel

USA-regeringen ställer 250 miljoner US-dollar till förfogande för utvecklingen av nya och innovativa gödselmedel. Målet är en uthållig försörjningskedja som ska minska de amerikanska farmarnas beroende av omvärlden.

SLC - Helena Fabritius
SLC Åboland deltar i färdplan för vattenskydd

Hur kan man ytterligare effektivera vattenskyddet inom jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde? NTM-centralen i Egentliga Finland vill nu höra odlarnas synpunkter och förslag till åtgärder för hur man kan minska näringsbelastningen från jordbruket.

SLC - 275005439 5008837992532079 3545716637163661683 N
Krig och gödselbrist hotar globala matförsörjningen

Effektiva gödselmedel är nyckeln till en trygg matförsörjning överallt i världen. Framställningen av mineralgödsel har gjort det möjligt att höja skördarna. Stigande energipriser och kriget i Ukraina skadar det effektiva jordbruket.

Finansministrarna överens om gränsjusteringsmekanismen för koldioxid

EU-ländernas finansministrar nådde tisdagen den 15 mars en överenskommelse i rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) om att inrätta en gränsjusteringsmekanism för koldioxid. Finansminister Annika Saarikko representerade Finland vid mötet i Bryssel, uppger Miljöministeriet.

SLC - Mtk Akervaxt 3
Finlands spannmålsodlare växlar upp och tar sig an framtidens utmaningar

MTK:s åkerväxtutskott samlade ett sjuttiotal växtodlare till Helsingfors på tisdagen. Träffen samlade odlare från MTK:s samtliga regionförbund och även en del SLC-medlemmar från sydkusten.

SLC - Lpx 00064432
Vårbruket i Ukraina lider av ryska invasionen

I Ukraina kommer vårbruket att lida kraftigt av den ryska invasionen. Enligt det ukrainska analysinstitutet APK-inform torde vårbruksarealen i landet detta år krympa med hela 39 procent till 4,7 miljoner hektar.

ÖSP:s styrelse: Nu måste regeringen vidta åtgärder

Nu om någonsin behövs åtgärder från regeringen för att trygga den inhemska livsmedelsförsörjningen. Det konstaterade ÖSP:s styrelse som sammanträdde i måndags.

SLC - Pollinerare Humla
Finlands första strategi för pollinerare är klar

Målet för den nationella strategin för pollinerare är att före 2030 stoppa minskningen av antalet och mångfalden av pollinerare och att säkerställa att pollinerarstammarna etableras och utvecklas i en positiv riktning, meddelar Miljöministeriet.