SLC - Koslapp1
Full fart då korna släpptes ut i Vikby

Ett kosläpp är ett säkert tecken på att sommaren står för dörren. Uppslutningen var stor vid Kvarnbackens gård och stämningen var familjär och gemytlig då kossorna släpptes ut på bete den sista lördagen i maj.

SLC - Skogsjordbruk
Alléodling ska göra jorden bördig igen

I Kyrkslätt pågår ett skogsjordbruksprojekt som ska göra jordmånen i en utarmad åker bördig igen. Avkastningen från ett mångfaldigt skogsjordbruk är högre än avkastningen från samma område med endast spannmål, säger projektledaren Joshua Finch från Yrkeshögskolan Novia.

SLC - Linsadd2024 Nord Gen
NordGens satsning på lin fortsätter när över 400 olika sorter sås

Isolering, textilier, livsmedel, träimpregnering och linoljefärg. Linet har många användningsområden och är väl lämpad för odling i Norden. Men den nordiska linodlingen är begränsad, särskilt när det kommer till odling för fiberproduktion, påpekar NorGen i ett pressmeddelande.

2023 års transportstöd för sockerbeta ändrades

Regeringen beslutade den 30 maj om ändring av statsrådets förordning om fördelningsgrunderna och stödnivåerna för transportstödet för sockerbetor 2023. Genom ändringen av förordningen korrigeras de tidigare stödnivåer för transportstöd som baserat sig på bristfälliga uppgifter.

SLC - Jan Erik Karlsson
Djurbönder i Åboland drabbas hårt av de skärpta kraven för miljöavtal

Den ökande byråkratin och de skärpta kraven för gårdar som ingått miljöavtal för betesområden gör djurbönderna frustrerade och stressade. Betesarealer som tidigare varit godkända uppfyller inte längre Livsmedelsverkets nya tolkningar och anvisningar för miljöavtal. Många gårdar förlorar nu inkomster från avtalen.

20 procent av arealerna har ratats hittills

Vid NTM-centralen i Egentliga Finland har man fullt upp med granskningen av miljöavtalen och de betesområden som avtalen omfattar.

SLC - Strandang1
Forststyrelsen: Ett bakslag för naturens mångfald

Esko Tainio, naturskyddsexpert på Forststyrelsen, är kritisk till Livsmedelsverkets tolkningar av anvisningarna för miljöavtalen och de konsekvenser som de skärpta kraven medför.

SLC ser ingen snabb lösning

Sedan i fjol för SLC diskussioner med Jord- och skogsbruksministeriet och Miljöministeriet om att hitta en lösning på problemen med miljöavtalen.

Italiensk minister hävdar: EU-kommissionär ville ödelägga EU:s jordbruk

EU:s förra klimatkommissionär Frans Timmermans försökte utan tvivel ödelägga det europeiska jordbruket. Det hävdar Italiens jordbruksminister Francesco Lollobrigida som nyligen aktualiserade frågan under en diskussion i Italien.

En majoritet av EU-länderna vill sänka vargens skyddsstatus

En majoritet av EU:s jordbruksministrar stöder kraven på sänkt skyddsstatus för varg, konstaterade Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnik vid veckans ministermöte. Han efterlyser snabba beslut av EU:s miljöministrar, som ansvarar för frågan.

SLC - D817Ed8F Db19 4690 9Fb0 47A50F0F9847
EU-ministrarna stöder bättre märkning av mat

EU:s jordbruksministrar diskuterade bland annat förberedelser för kriser och hantering av risker inom jordbruket. I anslutning till detta gick ministrarna igenom marknadsläget och dryftade ursprungsmärkning av livsmedel i EU.

SLC - Grano Ring Ahlberg Maj24 Nvk
Växthusodlarna återvände till Arkadiabacken

Under fredagen besökte SLC den årliga trädgårdsdagen i riksdagen. Tillsammans med Handelsträdgårdsförbundet överräcktes en vädjan till riksdagsgruppernas representanter. På plats infann sig både jord- och skogsbruksministern och miljöministern samt många andra riksdagsledamöter som i utbyte mot samtal fick med sig en portfölj med inhemska grönsaker.