SLC - Pollinerare Humla
Finlands första strategi för pollinerare är klar

Målet för den nationella strategin för pollinerare är att före 2030 stoppa minskningen av antalet och mångfalden av pollinerare och att säkerställa att pollinerarstammarna etableras och utvecklas i en positiv riktning, meddelar Miljöministeriet.

Stabilt resultat av Snellman

År 2021 var ett framgångsrikt år för Snellman meddelar koncernen. Även om verksamhetsförhållandena var mycket krävande, ökade koncernens omsättning och var den högsta någonsin.

SLC - 51937476571 A25C77676A O
Potatissorter för framtiden säkras nu i Tyrnävä

Nyligen flyttades säkerhetskopian av den nordiska potatissamlingen till företaget SPK i Tyrnävä. Den 14 mars invigdes lokalerna av den finske jord- och skogsbruksministern Jari Leppä.

Merparten av jordbrukarstöden för 2022 betalas ut i höst

Livsmedelsverket har på sin webbsida publicerat den eftersträvade utbetalningstidtabellen för jordbrukarstöd hösten 2022. Den är nästan oförändrad jämfört med tidtabellen för hösten 2021.

SLC - Alandturne1
Ålänningar på hållbarhetsturné i Österbotten

Representanter från olika åländska organisationer med hållbara lösningar på agendan gjorde ett tre dagar långt besök i Österbotten i början av mars. Kunskapsutbyte och spridande av inspiration var några centrala mål med landskapsrundan.

Kriget i Ukraina hotar globala matförsörjningen

Den ryska invasionen i Ukraina kan mutera till en global hungerkris, befarar experter inom FN:s livsmedelsorganisation FAO.

SLC - Premium2
Oravais rökeri efterlyser marmorerat kokött

Kocken Michael Björklund efterlyser kött av mjölkkor som får växa till sig efter att de inte längre är i produktion. Caj Norrgård, vd för Oravais rökeri, välkomnar idén.

SLC - Premiuum1
Intressant idé – men många utmaningar med att producera premiumkött

Idén att producera premiumkött av pensionerade mjölkkor som fått äta upp sig är intressant. Men det står klart att det krävs ett avsevärt högre pris för ett dylikt kött.

Arbetet med Österbottens landskapsplan har inletts

Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning läggs fram 2-31.3.2022.

Yara tar inte emot gödselbeställningar

Gödseltillverkaren Yara tar tillfälligt inte tar emot nya beställningar på åker- och skogsgödsel

Det nordliga stödet för mjölk 2021 har fastställts

Det nordliga stödet för mjölkproduktion höjs nu med 0,5-0,8 cent till 7,9-31,0 cent per liter beroende på stödområde och stödmånad.

SLC - Kiiila1
KIILA-rehabiliteringen ger dem ny inspiration

Ett tillfälle för fysisk och mental rehabilitering. Och givande diskussioner med likasinnade. Det är det bästa med att delta i en KIILA-kurs. Förra veckan ordnades del två på Härmä Rehab och Spa där sex SLC-medlemmar deltog.