SLC - Dranutb
Dräneringsplanerare fick specialyrkesexamen inom vattenhushållning

Kraven från fältet har ökat under senare år inom dräneringstekniken. Det fick dräneringsplanerarna Mikael Blomqvist, Markus Gjäls och Simon Nässlin att vilja höja sin egen kompetens. Efter flera års studier har de nu en specialyrkesexamen inom vattenhushållning.

Insändaren: Lantbruksjournalister protesterar mot invasionen av Ukraina

Föreningen för finländska jordbruksjournalister och kommunikatörer, Maataloustoimittajat ry, vill uttrycka sin djupa oro för Ukrainas och dess folks säkerhet och framtid. Därigenom vill vi också uttrycka vårt stöd för våra kolleger i Ukraina, vars säkerhet just nu är starkt hotad. Vi anser att Rysslands attack mot Ukraina är helt i strid med internationell rätt. Den är ett brott mot mänskligheten.

SLC - Ukraina Mats
Kommentaren: När ondskan kommer nära

Det finländska folket och de finländska bönderna är chockade och känner starkt för det ukrainska folket. Under de senaste åren har tiotusentals ukrainare arbetat i Finland och många av dem har varit lantarbetare. De har levt nära många jordbrukarfamiljer. De är våra anställda, kolleger och vänner. Det är kvinnor och män med familj och barn, vars hemland Ryssland nu bestämt sig för att skövla. Kriget har kommit in i våra hem, skriver Mats Nylund, Centralförbundsordförande för SLC.

SLC - Rukwied Quelle Brauer Dbv 17 Neu
Tyska agrarpolitiker varnar för knapp matförsörjning i EU

Kriget i Ukraina har startat en debatt om matsäkerheten i Europa. Tyska politiker och bondeorganisationer ser kritiskt på EU-principerna för den gröna given. De första politikerna kräver redan avvikelser från jord till bord-strategin.

SLC - Utredn Livsmkedjan
SLC: Livsmedelskedjan måste reagera snabbare på gårdarnas ökade kostnader

De snabbt stigande produktionskostnaderna på bland annat gödsel och energi har fått producenterna på knä. Producentpriset täcker inte produktionskostnaderna och hotar den inhemska produktionen och självförsörjningen, påpekar SLC.

Leppä om lönsamheten: Så här kan det inte fortsätta länge till

Enligt jord- och skogsbruksminister Jari Leppä ger Arovuoris utredning om avtalsförhållandena inom livsmedelskedjan både handeln och producenterna effektiva och konkreta medel för att avhjälpa obalansen på marknaden.

SLC - Kristel Nybondas
Nybondas om ockerhärvan: ”Det är fråga om en otroligt mångfacetterad problematik”

Det gäller för arbetsgivaren att förstås från första början rekrytera personal på ett hållbart sätt, men senare också att känna igen varningstecken på missförhållanden hos de anställda, säger Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund (LAF).

SLC - Img 3659
Bjarne Westerlund blir ny direktör för FHS

Bjarne Westerlund (AFM) har valts till ny direktör för Finska Hushållningssällskapet i Åboland. Westerlund som nu är verksamhetsledare för SLC Nyland kommer att tillträda sitt nya jobb i mitten av maj.

SLC - Yara Holsether 29277Ba0213E46Ccad2E8B3F4Fe24D4A
Yara vill minska beroendet av livsmedel från Ryssland

Gödseltillverkaren Yaras koncernchef Svein Tore Holsether varnar i ett öppet brev för konsekvenserna för den globala matförsörjningen av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det vore viktigt att minska beroendet av Ryssland, framhåller Holsether.

SLC - 3C749A3A 68E5 4F3C B233 8Cccce4Efef4
EU:s jordbruksministrar dryftade försörjningsläget

Rysslands invasion i Ukraina kan allvarligt störa matförsörjningen i EU. Det franska EU-ordförandeskapet ser stora risker för de europeiska livsmedels- och råvarumarknaderna. En möjlighet som diskuteras är att aktivera mekanismen för livsmedelsberedskap.

Boosti-evenemang i Träskända

Boosti Nyland-projektet handlar om hur man som ung producent ska kunna använda sin tid på ett smartare sätt.

Arbetet med Österbottens landskapsplan har inletts

Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning läggs fram 2-31.3 på webben.