SLC, MTK, Konsumentförbundet utmanar om inhemsk mat

SLC, MTK och Konsumentförbundet utmanar handeln, industrin, finansinstitut, beslutsfattare samt arbetstagar- och intresseorganisationer, men också privatpersoner om inhemsk mat.

Fazer avbryter Rysslandexport

Fazer avbryter all export av sina produkter från Finland till Ryssland, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

SLC - 36048272926 24D1046915 O
Minerade hamnar hindrar Ukrainas spannmålsexport

Den ukrainska flottan har minerat exporthamnarna i Svarta havet för att skydda dem mot ryska angrepp. Åtgärden stoppar emellertid landets export av spannmål och andra jordbruksprodukter till de internationella marknaderna.

Väderstad stoppar leveranserna till Ryssland

Maskintillverkaren Väderstad arbetade under tisdagen med att stoppa leveranserna till Ryssland på grund av kriget mot Ukraina uppger SVT Nyheter Öst.

SLC - Lpx 00145089
EU godkänner fodertillsats som dämpar metanutsläpp

En central EU-kommitté har godkänt en ny fodertillsats som kan reducera metanutsläppen från kor med upp till 35 procent. Enligt EU-kommissionen kan det nya preparatet bli tillgängligt på EU-marknaden redan inom några månader.

SLC - Img 2280
Kostnadskrisen inom jordbruket tynger hårt på lönsamheten

Enligt en prognos från Naturresursinstitutet i Finland (Luke) kommer höstens magra skörd och de samtidigt stigande priserna på produktions- och investeringskostnaderna att äta upp till hälften av den genomsnittliga företagarens inkomster jämfört med för två år sedan. År 2022 kommer företagarinkomsten att ligga kvar på cirka 10.000 euro och endast 25 procent av lönsamhetsmålet kommer att uppnås.

SLC - Puutarhatuotanto Vadelma Tunnelissa 002
Betydande ökning av tunnelodling av bär i fjol

I Finland producerades år 2021 sammanlagt 308 miljoner kilo grönsaker, bär och frukter. Mängden var något mindre än år 2020, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Land4B
Mörka moln över Malawis tebönder

Familjen Kay, med rötterna i Skottland, har drivit en teplantage i södra Malawi sedan 1920-talet. Men orosmolnen runt familjegården hopar sig. De livgivande vinterregnen försvinner och ett uppror hotar från fattiga och jordlösa grannar som menar att marken stulits från dem.

TrädgårdsExpo ordnas i september

På grund av den pågående pandemin ordnades ingen TrädgårdsExpo i fjol. Nu står det klart att mässan som riktar sig till professionella trädgårdsodlare ordnas den 1-2 september.

VYR:s prognos om såningsarealer är här

Spannmålsbranschens samarbetsgrupp VYR:s prognos över såningsarealerna för 2022 offentliggjordes den här veckan och hittas på VYR:s webbplats.

SLC - Ocker8
Växthusbranschen i Närpes jobbar tillsammans och blickar framåt

Brottsutredningen om grovt ocker har skakat hela Närpes och växthusbranschen. Nu är det viktigaste att alla arbetar tillsammans så att liknande fall inte uppdagas igen, säger ÖSP:s trädgårdsombudsman David Pettersson.

SLC - 20220218 130940
Skarp kritik riktas mot nya bidragssystemet för nöt- och fårgårdar

Det nya EU-bidragssystemet för nöt- och fåruppfödning uppfattas som krångligt och utmanande. Bristande öronmärkning, registerfel och överskridna anmälningstider är också vanliga fel som uppdagas i samband med inspektioner. Detta framhölls på ett ÖSP-webbinarium den 18 februari.