SLC - 486C26A2 817F 4Cef 8C3F F14B84Ac7E31
Ministrarna krävde förtydliganden om avskogningsfria produkter

Jord- och skogsministrarna diskuterade bland annat ett förslag till förordning som gäller avskogningsfria produkter, marknadssituationen för jordbruksprodukter och hållbarhetsstandarder för jordbruksprodukter som importeras till Europeiska unionen vid sitt möte i måndags.

Välkommen på kustvattenkväll i västra Nyland

Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) ordnar Kustvattenkvällar i mars, i samarbete med kustkommunerna Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt, för kommuninvånarna och markägare.

SLC - Ruokakoulu Matskolan Kati Laszka 3635
Matskolan lär om närmat – anmälan öppnar första mars

Matskolan är ett dagsläger för barn som ordnas av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runtom i Finland. Barnen lär sig att laga mat, besöker bondgårdar och bekantar sig med temat närmat.

JSM utlyser projektfinansiering för främjande av SOTKA-projekt

Jord- och skogsbruksministeriet beviljar understöd för riksomfattande och lokala projekt som anknyter till jord-och skogsbruksministeriets SOTKA-projekt. SOTKA-projektet som jord- och skogsbruksministeriet inledde vid ingången av 2020 syftar speciellt till att förbättra tillståndet hos hotade andfåglar.

Regeringen drog upp riktlinjer för kompensation av höjda energipriser

Energipriserna har stigit märkbart i Finland under det senaste året och i stor utsträckning även på andra håll i Europa. Ökningen av energipriserna har varit mindre i Finland än i euroområdet i genomsnitt, men ändå betydlig. Regeringen har slagit fast tillfälliga skräddarsydda åtgärder för att svara på höjningen av energipriserna.

SLC - 96Dcba6B5E5Fea3B Org
Producentorganisationerna ordnar utbildningsserie om hållbar rekrytering

Misstankarna om ocker inom trädgårdssektorn i Sydösterbotten har fått producentorganisationerna att agera. Producentorganisationerna ordnar nu utbildning i hållbar rekrytering för landsbygdssektorns arbetsgivare.

SLC - Sarka Img 3977
Jordbruksmuseet Sarkas nya utställning belyser artrikedomen på våra naturbeten

Finlands Jordbruksmuseum Sarkas nya utställning ”Bedårande betesmarker” öppnas 18.2. Utställningen tar oss på tur i naturbetenas värld.

SLC - Hempany Fitness Set Original 1800X1800
Ordlek dög inte för tysk alternativmjölk

Nya typer av alternativa mjölkprodukter lanseras ständigt på marknaderna. Ett tyskt uppstartföretag försökte nyligen presentera en hampbaserad mjölk med produktnamnet ”milck” i stället för ”milk”, men det stoppades av EU-lagstiftningen, åtminstone tillsvidare.

SLC - Lpx 00146102
Naturinspirerad herbicid stoppar resistenta ogräs

Ett nytt ogräsmedel som baserar sig på naturliga växtprocesser utvecklas som bäst av det israeliska uppstartföretaget FortePhest. Projektet finansieras av den tyska kemikoncernen Basf och Orbia Venture.

SLC - 20220209 172118 1
Fortsatt behov av ökad oljeväxtodling i Finland

Inför odlingsåret 2022-2023 är efterfrågan på oljeväxter och spannmål av god kvalitet hög på den inhemska marknaden. På global nivå har krympande slutlager drivit upp spannmålspriser under det senaste åren. Samtidigt finns det flera aktuella riskfaktorer att beakta i fortsättning.

SLC - 100101296 10157485070896317 5308732942548205568 O
Hormonkött från Kanada oroar brittiska producenter

Storbritannien förhandlar om medlemskap i handelsavtalet CPTPP, som består av en grupp länder i Stillahavsområdet, bland dem Kanada. Samtalen oroar brittiska bönder, eftersom Kanada gärna skulle exportera hormonbehandlat kött till britterna.

SLC - Kofoed Fotograf Torbenworsoee
Danska bönder ska spruta måttligt

En ny växtskyddsstrategi för de följande fem åren har praktiskt taget enhälligt antagits av det danska folketinget. Strategin går ut på att sänka användningen av bekämpningsmedel med 27 procent fram till 2025.