Ledarsticket: Mikko Helanders skenheliga uttalanden

Likt en modern Pontius Pilatus tvår Mikko Helander sina händer och flyr ansvaret för den ojämlika fördelningen av slutpriset i livsmedelskedjan, konstaterar Staffan Pehrman.

Sockerbetsodlingen ska tryggas också i exceptionella situationer

Det ekonomiska läget inom jordbruket och den inhemska livsmedelsproduktionen har spetsats till under de senaste månaderna, och osäkerheten präglar besluten om odling under den kommande växtperioden. När det gäller fortsatt sockerbetsodling i framtiden hör riskerna i synnerhet samman med den drastiska ökningen av kostnader inom produktionen av specialgrödor, påpekar Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Må bra-webbinarium: Se över din sömn och återhämtning!

Tillräcklig sömn är livsviktigt för oss, ändå sover många för lite. LPA håller en avgiftsfri föreläsning om vad du kan göra för att återhämta dig bättre och orka i vardagen!

Förnybar energi för företag på landsbygden

Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan nu ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi, meddelar Livsmedelsverket.

Danskt företag bekämpar svinpest med UV-belysning

Ett nygrundat företag i Danmark planerar att sätta in ultraviolett ljus i grisgårdar för att minska riskerna för spridning av afrikansk svinpest (ASF) i grisbesättningar. Motsvarande utrustning används sedan tidigare för sterilisering i sjukhus och inom livsmedelsindustrin.

EU utreder halvering av växtskyddet till 2030

EU-kommissionen bereder en ny förordning med målet att halvera det kemiska växtskyddet fram till 2030. Det framgår av ett internt utkast som den tyska jordbrukssajten Agrarheute har fått tag i.

Erfarenhetsgrupp för lantbruksföretagare ger info inför generationsväxling

LPA:s erfarenhetsgrupp för lantbruksföretagare är till för unga som funderar på att göra en generationsväxling på gården.

Ekotankesmedjan 2022 sker online 14.2 17.2

Som vanligt planeras ett mångsidigt program till årets Ekotankesmedja som sker online måndag 14.2 och torsdag 17.2 kl.9.00-12.00.

SLC - Wein Jeske20191024 002 1200X800
EU hotar vinodlare med varningsetiketter

De tyska vinodlarna protesterar mot EU-kommissionens senaste planer att förse vinflaskor med etiketter som varnar för cancerrisk vid förtäring av viner. Odlarna befarar svåra konsekvenser för branschen om etiketterna införs.

SLC - Lemken Carbon Farming 2A 1177X720
Frankrike startar EU-offensiv för kolodling inom jordbruket

Kolodlingen är en enastående chans för EU:s bönder att vända klimatkrisen till näringens fördel. Det hävdar åtminstone Frankrikes jordbruksminister Julien Normandie, som vill göra kolodling till en kärnpunkt för det moderna jordbruket.

Väderstad välkomnar ny vd och ny styrelseordförande

Väderstad välkomnar i februari både en ny vd och en ny styrelseordförande. Henrik Gilstring, barnbarn till Väderstads grundare Rune Stark, tar över efter Mats Båverud som vd. Samtidigt kliver Mikael Jonson in i uppdraget som ny styrelseordförande.

SLC - Loehr Ulrich Scaled
Tyska bönder betraktar cannabisodling med skepsis

Tysklands gröna jordbruksminister Cem Özdemir uppmanar landets jordbrukare att satsa på cannabisodling. Men bönderna är skeptiska och ser stora organisatoriska problem, inte minst för säkerheten på gårdarna.