Webbinarium om hur man mäter kolinlagring i jordbruksmark

Webbinarium om mätning av kolinlagring i marken.

SLC - Register3
Nötgårdar – var noggranna när fullmakter ges för det nya nötkreatursregistret

Inom mars ska alla nödvändiga fullmakter ges innan Livsmedelsverket tar i bruk det nya nötkreatursregistret. Fullmakterna ges via suomi.fi-tjänsten.

Ekologisk ylletröja på nya villkor

Den nya ekoförordningen gör det möjligt att ansöka om ekokontroll för kardad och okammad fårull.

Statsrådet godkände att systemet med stödrättigheter avvecklas

Statsrådet har godkänt avvecklandet av systemet med stödrättigheter.

Webbinarium om hur man mäter kolinlagring i jordbruksmark

Åsa Stam och Jari Liski från Meteorologiska institutet berättar om forskningsresultat från konkreta mätningar av kolinlagring och om utvecklingen av modeller som förutspår kolinlagring i åkrar.

Svenskspråkigt odlartillfälle för sockerbetsodlare

Sucros ordnar tillsammans med SLC ett svenskspråkigt odlartillfälle för sockerbetsodlare över Teams onsdag 2.2 kl.13-16. Information bland annat om det nya branschavtalet och aktuella kontraktsvillkor.

Ansökan om djurbidrag öppnar 10.2 – villkoren skärps

EU:s djurbidrag för i år ändras en hel del. Villkoren för bidrag för nötkreatur, bidrag för mjölkkor samt får- och getbidrag har fastställts genom en statsrådsförordning som utfärdades 27.1, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Rna Mogel Vetukuri Sve
RNA i sprutan kan ersätta kemisk bekämpning mot potatisbladmögel

Med en banbrytande ny metod skulle man kunna bekämpa potatisbladmögel genom att spruta ut RNA på bladen. Detta RNA släcker ner de gener hos skadegöraren som annars möjliggör infektion av växten. Metoden är effektiv, miljövänlig, GMO-fri och har potential att sänka kostnaden för lantbrukarna, uppger SLU i Sverige.

SLC - 20210917 Ekholm Ag18 19 2
Kommentaren: Livet, arbetet och utbildningen

Yrkesutbildningens innehåll och utformning bör orientera sig vid arbetslivets verklighet. Teoretisk kunskap motiveras av en praktisk nytta, skriver Paul Riesinger som är Agronomie- och forstdoktor och arbetar som lektor i växtodling vid Skuffis/Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

Skenande kostnader medför prispress också för ÅTH

– Producentpriserna måste uppåt för att kompensera för de senaste månadernas kostnadsökningar, men som alltid finns det en viss tröghet i systemet, kommentarer Ålands Trädgårdshall ÅTH:s vd Tord Sarling efter de skenande elpriserna som exempelvis drabbat växthusodlare och Närpes Grönsaker särskilt hårt.

SLC - Lrf 2019Styrelse 27 Borgstrom
Svenska jordbruk lider av kostnadskris

De stigande priserna på insatsvaror och energi har föranlett en kostnadskris inom det svenska jordbruket. Var fjärde jordbrukare har redan dragit ned sin verksamhet och fyra av tio bönder planerar att minska produktionen under detta år.

SLC - Lpx 00155688
Nederländerna lägger ned jordbruk för 25 miljarder euro

Regeringen i Nederländerna har startat ett gigantiskt projekt för att banta ned landets jordbruk och få fason på kväveutsläppen. Ett 25 miljarder euro tungt paket som löper fram till 2035 ska locka möjligast många djurgårdar att sluta eller ställa om produktionen.