SLC: Orimligt nytt system för djurbidrag

SLC bedömer att det nya systemet för ansökan om djurbidrag för 2022 som kommissionen nu med kort varsel påtvingar de finländska husdjursproducenterna innebär ett klart försämrat rättsskydd och betydande ekonomiska risker för jordbrukarna. SLC uppmanar jordbrukarna att vara särskilt uppmärksamma på detaljerna och snabbt anmäla deltagande till det nya stödsystemet när stödansökan kommer i gång 10.2.

Ändringar i EU:s produktionskopplade djurbidrag 2022

På grund av EU:s nya anvisningar är jord- och skogsbruksministeriet tvunget att göra vissa ändringar i de produktionskopplade djurbidragen i år. Dessa ändringar inverkar på bidragsansökan och bidragsgrunderna. Ansökan om nationella djurbaserade stöd och programbaserade ersättningar för djur som medfinansieras av EU fortsätter som förut, och detta påverkar inte grunderna för att fastställa dem.

SLC Nylands utskott och representanter 2022

SLC Nylands representanter i centralorganisationen SLC publiceras senare.

Danskt griskött erövrar Sydkorea

De tyska grisproducenterna förlorade på grund av svinpesten den lukrativa exportmarknaden Sydkorea. Bortfallet har med framgång övertagits av Danmark, som under fjolåret ökade sin export till Sydkorea med 175 procent.

SLC - 36722670 10155573712410983 2127408313728499712 N
Britterna ska bli global ledare inom gentekniken

Storbritannien ska bli världsbäst på genredigering. Det hävdar åtminstone den brittiska regeringen, som tack vare utträdet från EU är fria att satsa på forskning kring den gröna gentekniken utan byråkratisk barlast.

Spännande försök är redan i full gång

Flera försök brittiska försök med genredigering är redan i startgroparna. På John Innes Center i Norwich utvecklas grödor med förstärkt motståndskraft mot klimatförändringar och sjukdomar.

Ukrainakrisen driver upp vetepriset

Vetepriset steg på måndagen som en följd av de växande spänningarna i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Oron bland marknadens aktörer för eventuella störningar i leveranserna från Svartahavsländerna har satt sina spår.

SLC - Lpx 00133769
Långa djurtransporter splittrar EU-institutionerna

Långa djurtransporter är en evighetsfråga som fortsätter att sysselsätta EU:s institutioner. Kommissionen bereder ett nytt transportdirektiv, men meningarna är delade i såväl medlemsländerna som parlamentets politiska grupper.

SLC - 1643049510075 20220124 Ep 125001 A Vdv 062
Norbert Lins återvaldes att leda EU-agrarutskottet

Den tyska EU-parlamentarikern Norbert Lins (EPP) har återvalts till ordförande för EU-parlamentets jordbruksutskott. Lins är en garvad jordbrukspolitiker och hör till den inre kretsen i förhandlingarna om nästa CAP.

SLC - 20220124 104804
Blomqvists Plantskola exporterar allt mer i västerled

Successivt har grannlandet i väster blivit den viktigaste marknaden för Blomqvists Plantskola. Lepplaxföretaget som förnyar sitt sortiment kontinuerligt har därtill haft fin medvind under de föregående coronaåren.

ÖSP:s trädgårdsutskott tar avstånd från ocker

Trädgårdsutskottet vid ÖSP sammankallades till ett extrainsatt utskottsmöte måndagen den 24 januari för att gå igenom de senaste dagarnas medierapportering om misstänkt ocker inom växthussektorn i Sydösterbotten.

Italiensk svinpest skrämmer Schweiz

Förekomsten av afrikansk svinpest i norra Italien har förorsakat allvarlig oro hos schweiziska grisproducenter. Svinpesten närmar sig gränsen mot Schweiz, där grisbönder, myndigheter och livsmedelsföretag befarar kontaminering.