SLC - 20200407 Vastankvarn Skallas
Optimera lusernens vigör!

Alla överåriga och fleråriga grödor ställs inför vinterhalvårets utmaningar. De fleråriga grödornas övervintring påverkas förutom av etableringen också av den skötsel de erfar under sin liggtid.

SLC - Bayer Cross 1
En intensiv EU-lobbyism finslipar politiken i Bryssel

Bryssel betecknas ofta som en smältdegel för ihärdiga och envisa lobbyister som gör allt för att i hemlighet påverka utformningen av politiska beslut i EU-organen. Å andra sidan kan lobbyisterna också bidra till att finslipa lagstiftningen i en mer praktikabel riktning.

SLC - Gouveia April24 Nvk
Paulo Gouveia: Följande CAP-plan måste cementera jordbrukets strategiska roll

I Bryssel är takten hektiskt. Trots att den nuvarande CAP-planen är färsk håller man som bäst på att förbereda sig för hur den framtida CAP-planen kommer att se ut efter 2027. Mycket är ännu luddigt. Men enligt Paulo Gouveia, som är jordbrukspolitisk rådgivare på de europeiska lantbrukarnas intresseorganisation Copa-Cogeca är en sak klar: jordbrukets strategiska roll växer.

Restbeloppen av stöden utbetalas i juni

Livsmedelsverket inleder utbetalningen av miljöersättning, ersättning för djurens välbefinnande och djurbidrag 6.6. Utbetalningen av transportstöd för sockerbeta inleds 7.6.

SLC - Vaxtskydd 1
Växtskyddsindustrin klagar hos JO om långsam behandling hos Tukes

Säkerhets- och kemikalieinspektionen Tukes förbjuder användningen av bekämpningsmedel som fått dispens i exempelvis Danmark och Sverige. Dessutom är utvärderingsprocessen så försenad i Finland att växtskyddsindustrin och andra branschorganisationer har skickat klagomål till riksdagens justitieombudsman. Det här berättade Tomi Pousi från Frukt- och Bärodlarnas förbund HML på SLC:s och Ålands producentförbund ÅPF:s gemensamma utbildningsdag i Mariehamn.

SLC - Geert Wilders
Hollands högerpartier vill jobba för bönderna

Efter ett halvt år av mödosamma förhandlingar har fyra högerpartier i Nederländerna enats om en gemensam regeringsbas som ska främja böndernas intressen. Den drivande kraften bakom projektet är den kända nationalisten Geert Wilders.

SLC - Varbruk1 Maj24 Ct
Vårbruket har framskridit långt

Vårvädret blev äntligen varmare. Värmen satte fart på vårbruket och i södra Finland är vårbruket långt hunnet. Arbetena på åkern kunde inledas cirka en vecka snare än normalt. Upptorkningen har varit långsammare än normalt på grund av det kylslagna vädret, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Kvarken Plate  Pro Agria Lantbrukssallskapet
Recepttävling för hela familjen sätter österbottniska råvaror i fokus

Är du påhittig i köket och gillar att jobba med lokala råvaror? Kom med i recepttävlingen Österbotten på tallriken – du kan antingen delta själv eller tillsammans med din familj. Tävlingen är öppen för alla intresserade av god mat och pågår 20.5-7.7.2024.

SLC - Avb4 Maj24 Ct
Bästa möjliga avbytarservice trots brist på personal

För många djurgårdar i Österbotten är hjälpen som Pedersöre avbytarservice erbjuder mycket viktig. Enheten med sjuttio månadsanställda avbytare gör sitt bästa för att stå till tjänst vid semestrar och när det behövs vikariehjälp – trots att det är brist på personal.

SLC - Nylund Jyrki Niemi Eero Vatanen2
Livsmedelssektorn genererar omfattande mervärde både nationellt och regionalt

Var tionde finländare är sysselsatt i anknytning till livsmedelssektorn. Ny forskning publicerad av Naturresursinstitutet Luke påvisar att livsmedelssektorn spelar en avgörande roll för sysselsättningen och mervärdeskapandet i Finland. Utredningen presenterades vid ett lanseringstillfälle under måndagen.

SLC - Diskussion2 Maj24 Ct
Bättre lönsamhet krävs om kolavtrycket ska minska

Markanvändningssektorn ska minska kolavtrycket. Redan nu görs mycket – men det finns mer att göra. Det konstaterades på konferensen tre miljoner (CO2e) i Seinäjoki. Men för att målen ska nås krävs bättre lönsamhet inom jordbruket.

SLC - Dsc00688
Varierande risker med utländsk arbetskraft

Uppslutningen speciellt bland äppelodlarna var stor när SLC och Ålands producentförbund ÅPF ordnade en utbildningsdag i Mariehamn om arbetsgivarfrågor, ledarskap och växtskydd.