Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska

Enligt preliminära resultat från jordbruks- och trädgårdsföretagsregistret fanns det 44.700 jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland år 2021. Antalet företag fortsatte att minska i samma i takt som de senaste åren, och nu fanns det 900 gårdar färre än år 2020, uppger Naturresursinstitutet.

Växande vargstam oroar EU-länderna

Vargpolitiken behöver en europeisk lösning kräver Slovakien, som vill starta en grundlig diskussion om ämnet. På det senaste ministermötet stöddes det slovakiska kravet av Finland, Österrike, Tjeckien, Tyskland och Rumänien.

SLC - Thomas Lindroth1
Jordbrukarna kan förbättra lönsamheten med egna verktyg

Det gäller att anpassa produktionen enligt efterfrågan. Då får man högre priser, säger producenter i Åboland.

SLC - Kampanj 1
”Varför får den minst som gör mest?”

SLC och MTK samlades på onsdagen till ett jippo på Narinken i Helsingfors riktat till konsumenterna under frågan ”Varför får den minst som gör mest?” med ett välbeprövat koncept. Konsumenterna fick möjlighet till att köpa jordbruksprodukter till producentpris.

SLC - Kampanj 6
Jordbrukares situation väckte sympatier i Karleby

Ja, varför får den minst som gör mest? Den frågan ställdes av många som besökte ÖSP:s och MTK:s demonstration i Karleby där konsumenter fick köpa livsmedel till producentpriser.

ASF har påträffats i tysk grisbesättning

Afrikansk svinpest har drabbat en svingård med omkring 4.000 grisar i norra Tyskland. Gården är belägen i den nordliga delstaten Mecklenburg-Vorpommern i närheten av staden Rostock. Gården isolerades omedelbart från omgivningen.

Jordbrukare protesterar i dag genom att sälja livsmedel till producentpriser över hela Finland

Producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ordnar en demonstration idag den 17 november på grund av den ekonomiska krisen inom jordbruket.

SLC - Lpx 150763
Den globala handeln med livsmedel går het

Den globala handeln med livsmedel går på högvarv. Branschen är på god väg att slå nya rekord, både mängd- och värdemässigt, uppger FN:s livsmedelsorganisation FAO. Det framgår av FAO:s senaste översikt Food Outlook.

Majoriteten villig att betala mer för maten om prisökningen går till jordbrukaren

Enligt en färsk undersökning som gjorts av Kantar TNS Agri på uppdrag av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK vill majoriteten av finländarna att finländska jordbrukare ska få en högre andel av livsmedelspriset än i dag. De flesta finländare skulle också vara villiga att betala mer för sin mat om prisökningen kanaliserades till jordbrukaren. Finländarna anser dessutom att livsmedel vars produktionsmetoder inte uppfyller kraven i finländsk lagstiftning för vår inhemska produktion inte bör importeras till Finland.

SLC - 51677516833 003B0441Eb O
Klimatmötet enades om metan och skogar

Resultatet av klimatmötet i Glasgow blev till slut magrare än många hade önskat. Trots kritiken enades konferensen COP26 om sänkta metanutsläpp och ökat skydd mot förlust av skogsarealer. Initiativet att fasa ut kolkraften urvattnades i viss mån.

SLC - 3D5Ef271 30Ef 4B1F 96F3 78A109F6F5Cd
EU-ministrarna dryftade skogsstrategin i Bryssel

EU:s jordbruks- och skogsbruksministrar antog på måndagen EU:s rådslutsatser om den framtida skogsstrategin. Medlemsländerna betonade att skogarnas funktioner kan stärkas, men framhärdade att skogspolitiken hör hemma i medlemsländerna.

”Extra pengar” från EU stöder nya åländska livsmedelsprojekt

Under två år erbjuder Ålands landskapsregering sammanlagt 300.000 euro från EU som utvecklingsstöd inom livsmedelssektorn. I vissa fall helt utan att entreprenörerna själva behöver lägga egna pengar i blöt.