SLC - Biotus Irene K
Karlstedt utvecklingsansvarig för rådgivning inom Biotus

Biotus Oy har utnämnt Irene Karlstedt till frukt- och grönsaksproduktions (friland) rådgivningens och försäljningens utvecklingsansvarig.

SLC - Bdd12Df650D70C9E Org
Väderstad presenterade Inspire 1200C/S

Väderstad har presenterat den nya produktfamiljen Inspire – framtagen för att skapa ett utmärkt såresultat för segmentet 12-meters såmaskiner. Den nya Väderstad Inspire 1200C/S är gjord för att klara hög kapacitet med exakt precision.

SLC - Agrologstuderande Slc
Blivande agrologer bekantade sig med lantbrukspolitik

I början av månaden ordnade SLC lantbrukspolitiska seminariedagar för Yrkeshögskolan Novias agrologstuderande. Utbildningen är ett mångårigt samarbete mellan yrkeshögskolan och SLC.

SLC - Blommande Akerkant Sanna Soderlund
Webbinarium om blommande åkerkanter för pollinerare

Carbon Action Svenskfinland-projektet arrangerar ett webbinarium om blommande åkerkanter som gynnar pollinerare och grödor 16.11.

SLC - Projekt 3
Framtidens lantbruk kräver innovativa företagare

Gårdarna blir färre men större och på många gårdar är en generationsväxling aktuell. Lönsamheten sviktar och riskerna är många och därför satsar man vid Helsingfors universitet på ett projekt som ska stödja framtidens lantbruk.

SLC - Ekonlab2
Över 80 har medverkat i Ekonomilaboratoriets producentcaféer

I mars 2020 inledde ÖSP projektet Ekonomilaboratoriet. Kärnan i projektet har varit ordnandet av producentcaféer som ger deltagarna möjlighet att träffas och diskutera sektorvis. I dagsläget finns tio sådana grupper som lockat totalt 82 deltagare.

SLC - Plast Ilkka Loikkanen 3E676Ecb 0A35 4024 93E0 890A9651D353
4H samlade in över 700.000 kg plast

För andra gången insamlades över 700.000 kg plast. Förra året 2020 var alla tiders rekordår när de lokala 4H-föreningarna samlade in totalt 779.000 kg från lantbruken.

SLC - Weinlese
Europas vinodlare söker klimatstrategier

Den europeiska vinskörden blev inget att skryta med detta år. Vädret gynnade inte rankorna i de stora sydeuropeiska vinländerna. Den globala vinskörden stannar också under förväntningarna och klimatförändringen ger dessutom anledning till oro.

SLC - Dsc 2442
Det finns stöd att få – men se upp för kraven!

Staffan Nyberg är jordbrukare på spannmålsgården Stor-Kråkans i Vejans i Sjundeå. På gården finns en gammal tork, eller egentligen två, men det mesta av spannmålen torkas hos grannen. Nu känner Nyberg ändå att det är dags att investera i en egen mobiltork. Försäljarna ger offerter och påminner om att jordbrukaren kan söka investeringsstöd för torkinvesteringen. Det som ingen av dem nämner är att det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att kunna få stödet.

SLC - Photo 3 11 2021 14 45 09
Stress och förändring i fokus på Må Bra-dagen i Vasa

Efter ett års paus fick österbottniska lantbruksproducenter åter möjlighet att stråla samman och ta del av det program som bjöds på Lantbruksföretagarnas pensionsanstalts, LPA:s, Må Bra-dag senaste vecka. Temat för i år var ”Övervinn stressen!”

Lantbruksföretagarens välmående ABC-utbildning för första gången på svenska

I månadsskiftet november/december ordnar LPA en två dagar lång psykisk första hjälp-utbildning.

EU och USA lanserar plattform för jordbruket

EU och USA ska etablera en gemensam plattform för det framtida transatlantiska samarbetet kring jordbruksfrågor. Detta ska främja samordningen kring frågor om hållbarhet och klimat.