SLC - Ath Bokslut
ÅTH betalar rekordstor tilläggslikvid

Odlarägda andelslaget Ålands Trädgårdshall ÅTH ökade förra verksamhetsåret sin försäljning från 18,5 till 18,9 miljoner euro och betalar den största tilläggslikviden i företagets 37-åriga historia.

SLC - Getreidetransport
Matpriserna klättrar vidare till nya rekord

Otryggheten tilltar i världen och det återspeglas i matpriserna. Enligt FN-organisationen FAO klättrade det globala matprisindexet i oktober månad till den högsta nivån sedan juli 2011. Mest steg priserna på spannmål och vegetabiliska oljor.

SLC - 2021 0221 1 De 78 F79 B9 D90974417 C1258787002 Ddc92
Agrarchef lämnar Bayer

Chefen för Bayer-koncernens jordbruksdivision Liam Condon lämnar koncernen på egen begäran. Han efterträds av agrarexperten Rodrigo Santos, som närmast kommer från Monsanto.

SLC - Img 9582
Gipsbehandlingen av åkrar utvidgas till större områden

Regeringen vill utvidga gipsbehandlingen av åkrar till större kustområden än för närvarande i enlighet med målen i Finlands program för hållbar tillväxt. Gipsbehandlingen inriktas på lämpliga åkerskiften i Bottenvikens, Bottenhavets, Skärgårdshavets och Finska vikens avrinningsområden.

SLC - Framtidsodlarna Eriksson Paulson
Podcasten Framtidsodlarna: Våga vara bräcklig och tala om utbrändhet

Det massmediala trycket i kombination med en ständig kamp med lönsamheten gör att många lantbrukare i dag tampas med sitt välmående. Gräsmattsodlare och jordbrukare Birgitta Eriksson-Paulson har egna erfarenheter av utbrändhet. Hon uppmanar alla som känner symptom att söka hjälp i tid. Det senaste avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna handlar om psykisk ohälsa bland lantbruksföretagare och hur man kan ta sig ur en ond cirkel.

SLC - Lpx 145538
Fågelinfluensan breder ut sig i EU

Sedan medlet av oktober ökar rapporterna om fågelinfluensa hos vilda fåglar i Europa. Detta kan betraktas som ett förebud för en svår epidemi under de kommande veckorna och månaderna, befarar tyska veterinärer.

Ny guide för återvinning av plastavfall från jordbruk

En ny webbguide till jordbrukare och trädgårds- och växthusföretagare ger råd om hur de kan rengöra, sortera och förvara olika plastsorter på gården och leverera dem antingen till materialåtervinning eller för energibruk.

Odlarträff om fånggrödor i Åboland

MTK i Egentliga-Finland ordnar en svenskspråkig odlarträff om fånggrödor onsdag 24.11 i Tuorla i S:t Karins.

SLC - 0E9Adbfe15Be41C8A4B13Ae9E3Bd15Ce
Gödselkrisen kan medföra sämre skördar och matbrist

Gödseltillverkarna befarar att den akuta bristen på kvävegödsel kan försämra skördarna och tillgången på livsmedel. I fattiga länder ökar den konkreta risken för matbrist och svält. Anledningen är de stigande gaspriserna, som gör det olönsamt att framställa kvävegödsel.

Det kan bli ont om AdBlue

Bristen på ammoniak hotar inte bara gödselproduktionen. Snart kan det bli brist på dieseltillsatsen AdBlue, som används för avgasrening i nyare dieseldrivna fordon, inklusive traktorer och andra jordbruksmaskiner.

Miljöersättning, nationella åkerstöd och ersättning för djurens välbefinnande betalas ut i november

I november betalar Livsmedelsverket ut förskotten på de miljöersättningar och ersättningar för djurens välbefinnande samt de nationella åkerstöden som gårdarna ansökte om våren 2021, meddelar Livsmedelsverket.

Förslag till ny lag om djurvälfärd på remiss

Ett nytt förslag till lag om djurvälfärd som nu är klart har sänts på remiss. Den nya lagen ska ersätta den gällande djurskyddslagen och djurskyddsförordningen. Lagförslaget grundar sig på det tidigare förslaget från 2018. Bland annat bestämmelserna om båsladugårdar och svinboxar har ändrats, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.