Förslaget om stamvårdande jakt på varg uppdateras på grund av ett programmeringsfel

Jord- och skogsbruksministeriet uppdaterar promemorian om stamvårdande jakt på varg som är på remiss. Naturresursinstitutet har upptäckt ett programmeringsfel i de beräkningar som legat till grund för förordningen, meddelar ministeriet.

Finlands Svenska Andelsförbund premierade Kjerp och Nylund

Styrelsen för Finlands Svenska Andelsförbund tilldelade fyra påverkare förbundets förtjänstmedalj av första klass vid sitt möte den 4 november.

SLC - Lpa4
Hemberg övertar Grannas uppgifter som LPA-ombudsman

Annika Grannas har slutat som LPA-ombudsman i området Vörå-Karleby. Från och med nu övertar Nina Hemberg ansvaret för pensions- och försäkringsärenden också i det området.

UTP-direktivet tillämpas redan i sexton EU-länder

Sexton EU-länder har hittills infört reglerna om otillbörliga metoder mellan företag i handels- och livsmedelskedjan. Direktivet syftar till att skydda svaga producenter mot starka handelskedjor.

SLC - Img 7839
Fördjupat nordiskt samarbete behövs inom försörjningsberedskapen

De svenska och finländska modellerna för försörjningsberedskap uppvisar både likheter och olikheter. Det nordiska samarbetet på området kunde förstärkas framöver, understryks det i en färsk rapport från den svenska konsultbyrån Macklean Strategikonsulter.

SLC - Dsc05945
Anton har fått smak på ny gröda

Det första årets odling av vitlök gav mersmak så nu gör Anton Lindström i Finström Enbolstad ett nytt försök med den för Åland och Finland ganska ovanliga grödan. – Den vitlök som jag sådde i fjol gav en skörd motsvarande 5 ton per hektar, så nu får vi se om det bara var nybörjartur, kommenterar Anton.

SLC - Grimme4
De grundade nytt bolag och investerade i en sockerbetsupptagare

Vikten av samarbete ökar när kostnaderna gör det. Det säger sockerbetsodlarna Stefan Saaristo, Fredrik Ström och Kristian Bengts. De bildade nyligen ett nytt bolag och investerade i en ny upptagare – och en orsak var just att få ned kostnaderna.

SLC - Migros Veganes Ei Produktion
Schweiziska Migros lanserar första veganäggen utan höns

Den schweiziska livsmedelskoncernen Migros har presenterat världens första hårdkokta ägg som framställs av sojaprotein. Ägget består av två separata massor, en ”äggula” och en ”äggvita”.

SLC - Brander1
Sauli Brander har utsetts till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare

Sauli Brander, som driver en ekologisk växtodlingsgård i Kangasala, har blivit utsedd till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i WWF:s internationella tävling. Juryn beskriver gården som ett bra exempel för både Finland och andra länder runt Östersjön, bland annat för att den kombinerar produktivitet med miljöhänsyn.

SLC - Dsc05954
ÅPF vill ha många förbättringar i nya CAP-strategin för Åland

Ålands producentförbund har många nya förslag och krav på förtydliganden i sitt utlåtande om vilka åtgärder som ska ingå som Ålands regionala åtgärder i Finlands CAP-strategiplan.

SLC - Bisa 1 Webben
Ekoodling med husdjur är en fungerande symbios

Eva-Linn och Rasmus Sahl driver Bisa gård i Vanda. I våras blev också gårdens husdjursproduktion ekologisk, växtodlingen har varit det sedan 1994. Läs mer om ekologisk produktion i fredagens temanummer!

SLC - 44998334 10156060058429001 8056698540887375872 N
Osynliga cyberstängsel håller norska getter på plats

Ett osynligt stängselsystem för getter, får och nötkreatur prövas med framgång i Norge. Cyberstängslet består av en GPS-sändare som håller djuren i sin hage med hjälp av ett halsband. Om geten försöker rymma, stoppas den med ljudsignaler och svaga elstötar.