SLC - Helmi Brodtorp 3 A Webben
Igenväxta hagmarker ser åter dagens ljus

I flera hundra år har djur betat vid Brödtorp gård. Efter en betespaus på trettio år har de gamla hagmarkerna iståndsatts inom livsmiljöprogrammet Helmi.

SLC Nyland: Högre spannmålspriser har minimal inverkan på bröd- och ölpris

För möjligheterna att utveckla produktionen och satsa ännu mer på effektiverade miljö- och klimatåtgärder är jordbrukets inkomstbildning och konkurrenskraft helt avgörande, påpekar SLC Nyland i ett uttalande.

SLC - Ka 6
KoneAgria en besökarframgång och ljusglimt i coronavardagen

Maskinutställningen KoneAgria i Pirkkahallen i Tammerfors lockade 14.768 besökare under tre dagar förra veckan. Besökarantalet var de facto 20 procent högre än senaste gång utställningen ordnades. Hos mässbesökarna fanns en stor lättnad över att coronatiden nu ser ut att gå mot sitt slut.

SLC - Agria7
Ny skördetröska visades upp av Sampo Rosenlew

Det fanns en rad nyheter som visades upp på KoneAgria i Tammerfors. En av de som fick ett omnämnande var Sampo Rosenlew Comia C24 2Roto. En hybridtröska med stor kapacitet och effektivitet.

SLC - 13235591 1043915852369707 1855459238650677883 O
Arla testar nya standarder för ekologiska mjölkgårdar

Mejerikoncernen Arla har börjat testa nya, uthålliga produktionsmetoder på 24 pilotgårdar i fem europeiska länder. Avsikten är att skaffa erfarenheter av påverkan på miljö och klimat. Parallellt samlas data från kolhalten i marken på 916 ekologiska gårdar.

EU-parlamentet stöder jord-till-bord-strategin

En bred majoritet i EU-parlamentet antog på tisdagen en rapport om kommissionens förslag till en jord-till-bord-strategi för en uthållig jordbrukspolitik. Förslaget betraktas med misstro inom jordbruket.

SLC Nylands styrelse diskuterade gäss och medlemsavgifter

SLC Nylands styrelse sammanträdde på tisdagen till sitt sista möte i nuvarande sammansättning. Mötet hölls som så kallat hybridmöte där de flesta deltog på plats på Vanda Lantbruksmuseum och en del på distans via Teams.

SLC - John Deere 7 R 350 Auto Pwer
Årets Traktor: Storslam för John Deere

John Deere fick två priser vid Årets Traktor 2022. John Deere 7R350 AutoPowr är Årets Traktor 2022 då den ansågs bäst bland totalt fem finalister i fältklassen.

SLC - 8Fc1F289 84Cf 4785 837B 9Ddbe80C9222
Det svenska jordbruket klarar Parisavtalets mål

Den svenska produktionen av mjölk och nötkött har resurser att minska klimatutsläppen enligt Parisavtalet utan nämnvärda inskränkningar i produktiviteten. Det visar en rapport som har släppts av en rad tunga aktörer genom hela den svenska värdekedjan.

Esa Koskinen blir överläkare vid LPA

Esa Koskinen, medicine licentiat och specialist i ortopedi och traumatologi, har utnämnts till överläkare vid LPA från och med 1.6.2022.

SLC - Img 4417
Var tredje lantgård drygar ut inkomsten med annan företagsverksamhet

År 2020 hade cirka 14.500 gårdar även annan företagsverksamhet utöver jordbruk och trädgårdsodling. Den vanligaste verksamheten var jordbruksarbete för kunder utanför gården, som gav extrainkomst på 6.600 gårdar.

Storbritannien söker 800 utländska slaktare

Regeringen i London är beredd att bevilja tillfälliga arbetsvisum på sex månader för 800 utländska slaktare. Åtgärder ska förhindra onödigt lidande för grisar på lantgårdarna.