SLC - Jais Valeur 2019
Dansk slakterichef: ”Nötsteken blir snart lyxigare än champagne”

Klimatkraven kommer att skärpas markant inom köttproduktionen. Branschen står inför stora förändringar säger Jais Valeur, som är chef för den danska slakterikoncernen Danish Crown. Nötköttet utpekas som den största klimatboven.

Stöd för energi- och resurseffektivitet i landsbygdsföretag kan sökas

Från och med 18.10 kan mikro- och småföretag på landsbygden ansöka om stöd för investeringar som främjar en övergång till förnybar teknik och företagets energi- och resurseffektivitet. Investeringarna finansieras ur EU:s återhämtningsmedel som underlättar återhämtningen efter coronakrisen.

Nya fall av fågelinfluensa - skyddszon utvidgas i Janakkala

Livsmedelsverket har utvidgat den smittade zonen som inrättades i Janakkala för att förhindra att fågelinfluensan sprids, eftersom fasaner som dött i sjukdomen påträffades på ett nytt ställe på orten.

I fortsättningen ska EU-djurbidragen sökas varje år

Alla nuvarande anmälningar om deltagande i EU:s djurbidrag löper ut vid utgången av 2021. Hittills har djurgårdarnas anmälningar om deltagande varit i kraft tills vidare, men i fortsättningen måste bidragen sökas varje år i e-tjänsten Vipu, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - 8C5076Bd66F668F3 Org
Väderstad och Hankkija firar 30 år tillsammans

Väderstad, ett av världens ledande företag inom jordbearbetning och sådd, firar 30-årsjubileum för samarbetet med Hankkija på den finska marknaden.

SLC - Dsc05339
Silverskärs tips kan vara guld värda

Ett gammalt silverbrott på en holme i Ålands norra skärgård är en liten guldgruva för tips när man nu under finländska jord- och skogsbruksministeriets ledning ska förnya det Nordiska köksmanifestet, som lyfter fram rena och välsmakande råvaror. Silverskärs unga kökschef som medverkat i utvecklingsarbetet köper själv in sina råvaror direkt från närmare 100 åländska leverantörer. Och det som inte finns att köpa odlar han själv!

SLC - Dsc05399
Prisregn över finländskt mathantverk

Medaljerna duggade tätt för Åland och Åboland när finländska mästerskapen i mathantverk förra veckoslutet avgjordes i Mariehamn. Och det spillde också över till andra svenskspråkiga regioner. Exempelvis Titti Edfelt från i Pargas ville framhålla att hon kommer från Purmo i norra svenska Österbotten. Och hembageriet Solkulla Gård i Finström som kammade hem två guldmedaljer drivs av det från Närpes utflyttade paret Maria och Thomas Teir.

SLC - Dsc05455
SM-silver och ÅM-guld för åländsk veteranplöjare

Efter att ha tagit silver i svenska mästerskapen veckan före var Dan Lindholm favorit när åländska mästerskapen i plöjning med veterantraktor avgjordes förra lördagen. Dan pallade för trycket, men det blev verkligen en strid på plogbillen med tre man inom sju poäng!

SLC - Strukturkalkning 1
Strukturkalkningsförsök etableras på Västankvarn

Tillsammans med Nylands Svenska Lantbrukssällskaps försöksgård på Västankvarn i Ingå testar Nordkalk nu vilken effekt bränd och släckt kalk har på markstrukturen och avkastningen.

Magnussons åker var plötsligt tröskad men mysteriet är nu löst

Tidningen Östnyland kunde på tisdagen berätta hur Borgåodlaren Niklas Magnussons havreåker tröskats medan han befann sig på semester i Lappland.

SLC - Falt1
Jordbrukare bidrar till förbättrad vattenkvalitet i Raseborgs å

Raseborgs å slingrar sig genom Snappertunas kulturlandskap förbi slottsruinerna ut till Landbofjärden och Barösunds havsområde. Havsområdets ekologiska status är dålig och dessvärre är det just från jordbruksmark som en hel del näringsämnen läcker ut i Finska viken. Så har det åtminstone varit förut. Projektet Raseborgs å och jordbrukarna i trakten hjälps åt att ändra på det.

SLC - P051694 303488
EU förnekar anklagelser om mörkad strategirapport

Copa-Cogeca har anklagat EU-kommissionen för att försöka mörka en kritisk rapport om den gröna givens konsekvenser för jordbruket genom publicering mitt i sommaren (LF 33/2021). Nu belägger en intern korrespondens att fördröjningen var avsiktlig.