Dyr gödsel kan sprida social oro

Livsmedlen kan snart bli dyrare i EU, medger agrarkommissionär Janusz Wojciechowski. Risken finns att kraftigt stigande priser på energi, gas och gödsel kan överföras till livsmedel. Detta kan medföra svåra samhälleliga konsekvenser.

SLC - 9A1D5427 65Ea 460F 8216 0603C674Ae03
Finland kräver EU-respekt för en nationell skogspolitik

Skogsbruket och de nationella strategiplanerna inför nästa CAP-reform stod högst uppe på agendan då EU-ländernas jordbruksministrar denna vecka möttes i Luxemburg. Finlands jordbruksminister Jari Leppä betonade betydelsen av en nationell skogspolitik.

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter får sökas i Vipu 1–16.11

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i e-tjänsten Vipu i november.

Jordbrukets beredskap inför störningssituationer

Extrema väderfenomen, bränder och elavbrott kan innebära en större eller mindre katastrof för lantbrukare som drabbas. På gårdarna är det viktigt att produktionen kan fortsätta i alla situationer. Det gäller såväl att förebygga möjliga störningar som att veta hur man ska agera och ha beredskap att hantera situationen då något oförutsett inträffar.

Webbinarium om bättre bördighet och mullhalt 21.10

Välkommen på webbinarium som gästas av Växtodlingsrådgivare Martin Pettersson från Hushållningssällskapet i Örebro.

Kom ihåg att göra höstanmälan senast 28.10

Odlarna kan skicka höstanmälan om miljöersättning i e-tjänsten Vipu fram till torsdagen den 28 oktober. Anmälan gäller basskiften där åtgärder inom miljöersättningen vidtas för växttäcken vintertid på åkrarna, placering av flytgödsel i åkern samt återvinning av näringsämnen och organiska ämnen, påminner Livsmedelsverket.

SLC - Img 1125
Kråkvilan – med önskan om att leva ett mera hållbart liv

Hållbar odling och etiska principer är kännetecknande för permakultur. Det handlar om omsorg för jorden likväl som för människan och att de resurser vi har tillgång till ska vara rättvist fördelade. – Allt hänger ihop och man ser helheter, säger Magdalena Lindroos i Övermark. Permakultur är ett verktyg man kan använda för att planera sin odling.

SLC - Dsc05133
Skördefesten slog besöksrekord men bondgårdarna en bristvara

Den åländska Skördefesten slog i år rekord både beträffande det totala antalet besök på medverkande gårdar och deltagarnas försäljning. Men det krympande antalet medverkande lantbruksgårdar oroar arrangerande Skördefestens Vänners ordförande Tony Asumaa.

SLC - Market1
Mångsidig grönsaksodling med Market Gardening-modellen

För två år sedan inledde ett femtiotal personer studier i permakultur och regenerativt jordbruk vid Öppna YH vid Yrkeshögskolan Novia. De studerande fick lära sig om grönsaksodling med minimal jordbearbetning och maximalt växttäcke, svampodling i trästockar, finska kulturväxter och lantraser, och mycket mer. I höst startar studiehelheten på 30 studiepoäng på nytt. Ett delområde, småskalig odling av grönsaker, finns nu även som en självständig helhet på två kurser. Kurserna går under namnet Market Gardening.

SLC - Img 1195
Kaj Kunnas gästar Må Bra-dagen i Vasa

Efter en påtvingad pandemipaus och inhiberade evenemang senaste höst är det nu åter dags för Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, att genom sitt projekt Ta hand om bonden arrangera Må Bra-dagar för lantbrukarna. Den första hålls i Vasa den tredje november på temat Övervinn stressen! Dragplåster är sportjournalisten och TV-profilen Kaj Kunnas.

SLC - 4Hprec1
4H-unga tävlade i traktorprecision

Av 29 anmälda kom 26 unga traktorförare till start när Finlandssvenska mästerskapen i traktorprecision arrangerades senaste fredag.

SLC - Fm1
Lyckat FM-arrangemang tack vare fin talkoanda

Det blev en lyckad mästerskapstävling när Pensala Lantmannagille senaste veckoslut stod värd för de finska mästerskapen i traktorplöjning. I tävlingen deltog 19 plöjare från hela landet samt Estlands mästare som bjudits in. Åldersspannet på deltagarna sträckte sig från 11 till 92 år.