SLC - De59A4B6 F783 4C76 B6C6 8A65B98E52Be 1200
Brittiska NFU efterlyser en bättre matförsörjning

I de brittiska stormarknaderna gapar hyllorna tomma. Försörjningen med livsmedel visar stora brister. Regeringen vill anställa fler långtradarchaufförer, men det hjälper inte. Landets livsmedelsförsörjning riskerar att bryta samman.

SLC - Snellman9
Normal produktion på Snellman – aviserar höjda producentpriser

Snellman drabbades hårt av coronaviruset i början av september. Men nu börjar ordningen vara återställd – och företaget kan återigen fokusera krafterna på att underlätta den svåra situationen för svinproducenterna.

SLC - 243525409 6659592604058741 4172238431103906869 N
Bayerns bönder kräver bättre skydd mot vargar

Det är hög tid att lätta på vargens stränga skyddsstatus. Så går det inte vidare. Det underströk drygt 1.500 bönder från lantliga Bayern, som senaste vecka demonstrerade i München för tryggare betesmarker för sin boskap. Bönderna fruktar för sin utkomst.

Också en räv har konstaterats ha fågelinfluensa i Janakkala

Livsmedelsverket har utvidgat den smittade zonen som inrättades i Janakkala för att förhindra att fågelinfluensan sprids, eftersom det också i närheten av en annan djurhållningsplats på orten hittades fasaner som dött i sjukdomen. Dessutom har fågelinfluensa konstaterats hos en död räv i Janakkala, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Skord11
Brödsäden håller hög kvalitet

Brödsäden är av hög kvalitet, men skördenivåerna sjönk från året innan. Fodersädens hektolitervikter är låga och mängden små korn är stor. Mängden DON-mykotoxiner är liten hos vetet och havren, uppger Livsmedelsverket.

Ungdomsträffen Oktoberfest hålls 30.10 i östra Nyland

Det är igen dags för den traditionella ungdomsträffen, Oktoberfest, som i år hålls i östra Nyland den 30 oktober. Gemensam busstransport ordnas från västra Nyland.

SLC - Dsc05241
Äppelodlare med päron som hjärtesak

Äppelodlaren Ben-Erik Daniels i Finström Västanträsk är en av tre åländska fruktodlare som i större skala också satsar på päron. För honom har päronodlingen blivit en riktig hjärtesak.

SLC - B34Ac298156B85Ab Org
Finländska forskare odlar kaffe i en bioreaktor

Kaffe går bra att odla hemma i Finland i cellkulturer. Det hävdar åtminstone forskare vid Teknologiska forskningscentralen VTT, som redan har avnjutit sitt första biotekniska kaffe. Laboratoriekaffet lär till och med smaka riktigt gott.

SLC - Img 1232
Försök med rävgödsel och biokol i sockerbetsfält analyseras

I ett sockerbetsfält i Helsingby, Korsholm har pälsfarmaren Markus Sjöholm och sockerbetsodlaren Christian Hoijar etablerat tre försöksrutor under årets odlingssäsong. I slutet av september var Sjöholm på plats för att samla in prover som ska analyseras på universitetsnivå.

SLC - Dmk Produktion Strueckhausen Motiv 4
Globala mejerikoncerner driver på nytt klimatinitiativ

Ett fyrtiotal globala företag inom mejeribranschen har anslutit sig till det internationella initiativet Pathways to Dairy Net Zero. Initiativet syftar till att påskynda branschens nedskärningar av växthusgaser under de kommande 30 åren.

Marknadsombudsmannen utreder handelns säsongsvisa sortiment

Livsmedelsmarknadsombudsmannen utreder om det finns problem med handelns säsongsvisa sortiment med tanke på livsmedelsmarknadslagen eller god affärssed.

SLC - Img 2222
I budgetpropositionen styrs medel till investeringar och beskogning

Regeringen föreslår att det i budgeten för nästa år ska tas in cirka 70 miljoner euro i finansiering från återhämtningsinstrumentet till Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Medel styrs bland annat till investeringar i jordbruket, bredbandsinvesteringar och ekologisk produktion. Tilläggsfinansiering föreslås även för beskogning av impedimentmark, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.