SLC - Smith3 Aug24 Ct
Staten bör vara med och finansiera bättre skydd för växthusproducenter

I somras visade en rapport att växthusföretagare är intresserade av en försäkring eller växtskadefond. Men vägen mot en lösning är fortfarande lång och SLC fortsätter förhandla med jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 0168672553H 48221784
Luxemburg föreslår ny agrarkommissionär

EU-kommissionen har sannolikt funnit en ersättare till polacken Janusz Wojciechowski som EU:s följande agrarkommissionär. Kandidaten heter Christophe Hansen och kommer från Luxemburg.

SLC - Byd Tang Dm P Front Quarter Trimmed 2
EU och Kina grälar om tullar på livsmedel och nya elbilar

EU-kommissionen vill sätta strafftullar på upp till 36,3 procent för kinesiska elbilar. Extraskatten ska träda i kraft senast i slutet av oktober och kommer till en början att gälla i fem år. Kina protesterar och hänvisar till EU:s subventioner av livsmedel.

SLC - Haga 1
Inget jäv eller oskäliga förmåner i hanteringen av Haga kungsgård

Specialrevisionen om huruvida allt gått rätt till i samband med utarrenderingen och andra beslut som berör Haga kungsgård och arrendatorn Kristoffer Lundberg har kostat 15.000 euro. Den har gjorts av Mark Lassfolk vid redovisningssammanslutningen BDO Ab i Helsingfors, eftersom landskapsregeringen uttryckligen ville att utredningen görs av en person helt utan kopplingar till Åland. Lassfolk har också granskat om det förekommit jäv i samband med Stefan Rumanders dubbelroll som chef för landskapets Fastighetsverk och styrelseordförande för Ålandsmejeriet ÅCA.

SLC - Haga 2
ÅPF-ledningen nöjd med Haga-rapport

Ålands producentförbunds styrelse är nöjd med att det gjorts en specialrevision om Haga kungsgård och att det inte påvisats någon särbehandling eller jävssituationer kring landskapsregeringens och Fastighetsverkets hantering av ärendet.

SLC - Trosk5 Aug24 Ct
Tröskorna i full gång – uppehållsväder behövs

Tröskningen har inletts rekordtidigt och håller god fart, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Potatis7 Aug24 Ct
Årets potatisskörd ser ut att bli god

Hittills ser det ut att bli en bra potatisskörd i Finland i år. Men som alltid finns stora lokala variationer. Något som har varit en utmaning i år är bekämpningen av bladmögel, som har frodats på grund av den regniga sommaren.

SLC - 20240617 170040
Urbana odlingar ovanför Paris

Paris kommun storsatsar på urban odling. På hustaket ovanför en sporthall odlas fyra ton mat årligen. Jag är kanske ingen lantbrukare i vanlig mening. Kalla mig helst för en ”parisbrukare’”, säger 25-åriga agronomen Elsa Kempe och som chefar över farmen Suzanne på Paris takåsar.

SLC - Majs1 Aug24 Ct
Intresset för majs ökar bland österbottniska mjölkproducenter

Hög avkastning och stärkelseinnehåll gör majsen till det mest använda grovfodret globalt. I Finland dominerar gräsensilage utfodringen av kor – men intresset för majs ökar också här. Fredrik och Daniel Forsell i Pedersöre odlar majs för tredje året i följd och erfarenheterna är goda.

SLC - Alvluckring 1
Maskiner och grödor som luckrar upp alven

Packning i alven har blivit ett växande problem, på grund av de allt tyngre maskinerna som används inom jordbruket. Det finns även ett behov att få bort vattenansamlingar från åkern vid häftiga regn så snabbt som möjligt, och för detta behövs en jord som suger upp vatten.

SLC - Andersson3
KSLA besökte Finland: Intressant att höra hur ni resonerar kring beredskapsfrågor

Under förra veckan besökte den svenska Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) Finland för att diskutera försörjningsberedskapsfrågor och dryfta den finska expertisen på området. Studiebesöket omfattade tre dagar och diverse framföranden, programpunkter och besöksorter.

SLC - Kslamote24 Nvk Aug24
KSLA-ledamöter fick höra om beredskapsarbetet i Finland

Under KSLA:s besök i Finland fick akademiens ledamöter höra olika framföranden om beredskapsfrågor. Representanter för bland annat MTK, Yara och Valio berättade om verksamhetsmodeller och beredskapsförutsättningar.