SLC - Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas agrarminister misstänks för korruption

Ukraina försöker förtvivlat slippa ryktet som ett av de mest korrupta länderna i Europa. Nu har landets jordbruksminister snubblat över en korruptionsrättegång. Ministern avvisar anklagelserna men misstankarna består.

SLC - Jsm 1 Essayah
Essayah: ”Momsen på mat höjs inte, det är en viktig markering av regeringen”

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (Kd) ser fram emot en proaktiv jordbruks- och livsmedelspolitik under de kommande tre åren. Livsmedelsexporten ska öka.

Avlägg miljöförbindelsens webbutbildning senast 30.4!

Jordbrukare som inlett en ny miljöförbindelse 2023 måste avlägga miljöförbindelsens webbutbildning senast 30.4. Utbildningen gäller gårdar som vid ansökan om åkerstöd 2023 har valt åtgärden klimat- och miljöutbildning i sin miljöförbindelse.

SLC - Gas3 Apr24 Ct
Dag för biogasbilar lockade trots kall hård vind

Vädret var inte det bästa. Men trots den mycket kalla vinden tog sig många till Pedersöre för att bekanta sig med biogasbilar. Intresset för biogasbilar är på stigande, konstaterar PK-Biogas Ab Oy, som arrangerade dagen i Edsevö förra helgen.

SLC - 53510725245 0F389A9Abb O
Försvar och jordbruk prioriteras av EU-väljare

Den tillspetsade geopolitiska situationen är en källa till oro för en majoritet av EU-medborgarna. Aktiviteter som försvar, energi och jordbruk står därför högt i kurs bland EU-väljarnas prioriteter inför det förestående EU-valet i juni.

Nya investeringsstöd följer gamla principer

Ålands landskapsregering har fastställt de nya stödnivåer och urvalskriterier för investeringsstöd som kan ges åt livsmedelsförädlande företag.

Djurtätheten för broilrar uppdateras

Statsrådets förordning om skydd av broilrar ändras så att djurtätheten för broilrar i fortsättningen bestäms på ett sätt som är mera tillförlitligt och som bättre beskriver den verkliga situationen i uppfödningsstallet.

Ändrade stödutbetalningar kan kräva förhandlingar med banken

Kreditgivare och kredittagare ska sinsemellan förhandla om tidsplanen för återbetalning av lån. För att ändra tidsplanen ska kredittagaren själv förhandla med sin egen bank, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Ta hand om bonden ska bli permanent

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om regeringens utkast till proposition som syftar till att göra Ta hand om bonden-verksamheten permanent.

SLC - Besok1
ÖSP-unga på studieresa till Västerbotten

I slutet av mars arrangerade ÖSPs ungdomsutskott en studieresa till Västerbotten. Det var 25 unga ivriga bönder som kom med på resan, och de var från hela Österbotten. I Umeå anslöt Västerbottens unga bönder och vi gjorde studieresan tillsammans.

SLC - Img 5841
Jord- och skogsbruksministern diskuterade jordbrukets framtid

Har jordbruket en framtid? Det var frågan då jordbrukare och sakkunniga tillsammans med jord- och skogsbruksminister Sari Essayah samlades på Lärkkulla stiftsgård förra veckan.

SLC - 20230514 192944
Glyfosat åter tillåtet i Luxemburg – men kanske bara för tillfället

– Vete, korn och raps. Allt får växtskyddsmedel, då jag åter får använda det i Luxemburg, säger en av landets största lantbrukare Jean-Pierre Nau med ett leende. Han uppskattar att tyska Bayer stämde storhertigdömet i frågan – och vann.