SLC kritiskt: S-gruppen begränsar konsumenternas möjlighet att välja inhemskt kött

Producentorganisationen Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC riktar kritik mot S-gruppen efter att Atria i Maaseudun Tulevaisuus (15.4.2024) bekräftat att S-gruppen har ersatt Atrias griskött med danskt griskött av handelns eget Coop-märke.

Man i USA smittades av fågelinfluensa via kor

Fågelinfluensa har spridit sig till minst 24 djurbesättningar i åtta delstater i USA. I slutet av mars hade smittan för första gången spridits till en människa som hade hamnat i kontakt med infekterade nötdjur. Mannen ifråga hade lindriga symtom.

Rådgivarregistret har förnyats

Livsmedelsverkets rådgivarregister har förnyats till sitt tekniska genomförande. Jordbrukarna kan beställa subventionerad rådgivning av rådgivare som godkänts i registret.

Ändringar i jordbruksstöd och ersättningsberättiganden för åkerskiften

Kravet på jordbruksverksamhet uppfylls om gräsmarken på ett skifte skördas, slås, förnyas eller har använts till betesgång senaste den 15 september, vilket är en ändring jämfört med i fjol då åtgärderna skulle utföras senast den 31 augusti, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Basskiftesändringar kan nu göras i Viputjänsten

Jordbrukare kan nu göra basskiftesändringar i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi), meddelar Livsmedelsverket. Till basskiftesändringarna hör sammanslagningar, indelningar och skapande av nya basskiften.

SLC - Generationsskiftet April24 Nvk
Mjuka värden viktiga i stressen ett generationsskifte för med sig

Kommunikationsbrist kan leda till stress och rädsla för att uttrycka sin sanna vilja då generationsskiftet står för dörren på gården. Ett lyckat generationsskifte förutsätter villighet att inkludera alla familjemedlemmar i diskussionen och vara öppen för kompromisser. Detta var budskapet under en av jordbrukarträffarna som arrangerats av projektet Greppa generationsskiftet i slutet av mars.

SLC - 441A5496 2976 4091 810F 6Ce493589B80
I Helmi-programmet grundförbättrades i fjol 15 nyländska naturbeten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland genomförde aktivt livsmiljöprogrammet Helmi under år 2023. I programmet övergick man kraftigt till att praktiskt genomföra naturvårds- och restaureringsåtgärder.

SLC - Avskogning 2024
Avskogningsförordningens inverkan fortsätter att skapa osäkerhet

Naturresursinstitutet Luke håller på att slutföra sin bedömning av avskogningsförordningens möjliga inverkan i Finland. Rapporten är inte tillgänglig ännu, men de preliminära resultaten pekar på effekter inom virkesexporten och osäkerhet bland aktörerna inom de berörda sektorerna.

SLC - Arrendejord 2 B
Jordens bördighet kan avtalas om vid arrende

Ett avtal om jordens bördighet är en frivillig tilläggsbilaga som kan tillfogas arrendeavtalet för åkermark. I tilläggsbilagan kan markägaren och arrendatorn avtala om åtgärder för att förbättra och upprätthålla jordens bördighet och vattenhushållning.

SLC - Img 8855
Stort behov av ekologiskt nytänkande i utmanande tider

Stödpolitiken för den ekologiska produktionen bör förenklas. Ekoprodukternas andel i den offentliga upphandlingen borde öka. Det var några viktiga budskap som förmedlades på årets finlandssvenska ekotankesmedja.

EU beviljar miljarder för holländska nedläggningar

EU-kommissionen har gått med på att höja de kompensationer som betalas till holländska jordbrukare som slutgiltigt avvecklar sina djurgårdar. Bryssel gav nyligen grönt ljus för budgethöjningar av två program i miljardklassen.

SLC - 6A0F6C95 5B2E 43F8 A809 926Ec9D0E695
EU-ministrar vill stärka försörjningen med protein

EU:s medlemsländer borde stärka självförsörjningen med protein. EU borde minska sitt beroende av importerat protein som till exempel soja. Självförsörjningen med protein borde höjas, fastställde EU:s jordbruksministrar under ett möte på tisdagen.