SLC - Conference Dgo 2667
WTO-ministermöte slutade utan resultat

Världshandelsorganisationen WTO:s trettonde ministerkonferens i Abu Dhabi har avslutats utan väsentliga framsteg. Processen stampar på stället. Oenighet rådde som vanligt om jordbrukets subventioner.

SLC - Lokalmote1 Mar24 Ct
Larsmo lokalavdelning av ÖSP först ut att ordna årsmöte

Lokalavdelningarna av ÖSP har inlett årets sejour av årsmöten. Den här veckan höll Purmo, Sundom, Kronoby möten – men först ut var Larsmo lokalavdelning. På mötet i tisdags fick deltagarna ta del av matnyttig information och diskutera aktuella frågor.

SLC - Abotraff 1
Livsmedelsverket och handeln i fokus då bönder möttes i Nagu

Livsmedelsverkets tillkortakommanden vad gäller arbetsmetoder, tillsyn och utbetalningar av stöd samt handelns stora andel av kakan i prisbildningen på livsmedel hör till de frågor som diskuterades vid SLC:s medlemsträff Oss bönder emellan i Nagu förra veckan. Också regeringens aviseringar om ytterligare nedskärningar i statsbudgeten ventilerades.

Frankrikes bönder lider av talrika kriser

Det heta klimatet, djursjukdomar och politiska kriser gör livet svårt för franska bönder. Landets politiker försöker i mån av möjlighet stöda jordbruket så gott det går men kostnaderna närmar sig smärtgränsen.

SLC - 00De14Aa 4C6B 4B2E 920F D8E2F3Aea420
Polen kräver undantag i EU:s gröna omställning

De polska jordbrukarna har de senaste veckorna protesterat mot transporterna av ukrainsk spannmål. Bönderna hävdar att trafiken rubbar balansen på den inhemska marknaden. Detta har lett till protester och till och med handgemäng vid gränserna.

SLC - Varg1 Mar24 Ct
Tydligt budskap till ministern: Vargproblematiken måste lösas nu!

Regeringen prioriterar politiken för de stora rovdjuren. Men trots goda intentioner går arbetet för att åstadkomma förändringar trögt. På ett vargseminarium i Vörå, som gästades av jord- och skogsbruksminister Sari Essayah, efterlystes också en reservplan.

Ändringar i investeringsstödet för gårdsbruk och i stödnivåerna

Genom den förordning som nu har godkänts kan investeringsstöd till jordbruket beviljas för sådana byggnadsinvesteringar som behövs inom nötkreatursskötseln och tillfälligt även för investeringar som främjar biosäkerheten inom pälsdjursuppfödningen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Dsc00144
Livsfarligt att jobba med ”snälla” kor och tjurar

– Det finns inga ”snälla” tjurar eller kor som nyligen kalvat. Se till att alltid ha en reträttväg och räkna med att du bara får en chans att komma undan. Det var arbetsmiljöutvecklaren Stefan Wistrands viktiga råd när han nyligen föreläste i Mariehamn om säkerhet inom lantbruket.

Det nordliga stödet för mjölkproduktion och stärkelsepotatis har fastställts för 2023

Statsrådet har fastställt det slutliga beloppet av nordligt stöd som betalas för 2023 för mjölkproduktionen och stödbeloppet per hektar för stärkelsepotatis.

Åländska äppelmuster gav guldkant åt finskt OS-guld

Åländska äppelodlarna Anna och Jan Alm från Öfvergårds i Finström Tjudö fanns med på ett litet hörn när det finländska kocklandslaget vann guld i IKA/Culinary Olympics i tyska Stuttgart.

Åtalseftergift för digitalt stängslingsprojekt

Landskapsåklagaren Lars-Erik Styrström har beslutat om åtalseftergift för de två tidigare anställda vid Ålands Hushållningssällskap som polisanmäldes av landskapets miljöbyrå i samband med att hushållningssällskapet ville få tillstånd att demonstrera digitala halsband på åländska betesdjur.

SLC - Soeren Soendergaard 2021 Foto Niels Hougaard 4
Danska experter föreslår CO2-skatt för jordbruket

Danmark ska strypa jordbrukets CO2-avtryck med en CO2-skatt. Det föreslår en expertgrupp som nyligen presenterade sin rapport för offentligheten. Beroende på modell, skulle skatten motsvara mellan 17 och 100 euro per ton.