SLC - 49E3E813 1E56 46Ad B209 0071E4Df5D8A
Lisa Theman tilldelas Fazers stipendium

Fazerstipendiet går i år till Lisa Theman. Stipendiet är på 15.000 euro och tilldelas en student vid Svenska handelshögskolan med stark värdegrund och goda prestationer.

SLC - Paikallistapaaminen Pohjanmaalla 2023 Inge Gerd Nylund 3
Kristna jordbrukare samlas i Nykarleby i helgen

Omkring 90 svenskspråkiga och finskspråkiga kristna jordbrukare är anmälda till evenemanget Bondedagar-Viljeiljäpäivät 2024 som arrangeras på den kristliga folkhögskolan Kredu i Nykarleby den 9-11 februari.

SLC - Bsag Mark Feb 1
Matnyttiga tips för att lösa problem med ojämn växtlighet

En blåsig junidag åker vi ut till Kalkulla gård i Ingå för att undersöka markstrukturen på en åker som lider av märkliga problem. Med hjälp av några enkla verktyg – spade och pliktjärn – samt lite tid och systematiskt tänk, utreder vi varför höstvetet växer ojämnt på skiftet.

SLC - Potutskott3 Feb24 Ct
Mari Lönnqvist är ny ordförande för ÖSP:s potatisutskott

Efter den blöta hösten påmindes många potatisodlare om vikten av att ha dräneringen i skick. Ett annat alternativ för att bättre klara extremväder är att gå in för växelbruk. Det ger många fördelar, säger Mari Lönnqvist, ny ordförande för ÖSP:s potatisutskott.

SLC - Nz Feb24 1
Bråda dagar när Nya Zeelands 25 miljoner får ska klippas

När 25 miljoner får skall klippas på en önation med 5,1 miljoner invånare krävs yrkesskicklighet, effektivitet och en hel del hårt arbete. Tidigare världsrekordhållaren Emily Welch vet vad som krävs för att lyckas inom branschen.

SLC - Img 7631
Northern Roots-seminariet samlade regenerativa odlare i Tallinn

Northern Roots-seminariet i Tallinn i Estland den 25-26 januari samlade 400 deltagare intresserade av den senaste utvecklingen inom regenerativt jordbruk.

SLC - Gensax Unnamed 7
EU-parlamentet lättar på reglerna för gensaxen

EU-parlamentet godkände på onsdagen nya regler som underlättar användningen av genförändrade grödor inom produktionen av livsmedel. Förändringen öppnar nya möjligheter att utveckla härdigare och mångsidigare grödor inom matproduktionen.

Grundutbildning för stödpersoner på landsbygden – ansök senast 26.2!

Nu är ansökningstiden igång till vårens tvåspråkiga grundutbildning av nya frivilliga stödpersoner inom ramen för Landsbygdens stödpersonsnätverk där även SLC medverkar.

SLC - Bd Fardplan 1 Kai Mykkanen
Biodiversitetsfärdplanen är ett digert paket som tar sikte på praktiska åtgärder

Bakom SLC:s och MTK:s biodiversitetsfärdplan ligger ett väl utfört forskningsarbete och med hjälp av olika scenarier, för såväl jordbruk som skogsbruk, tar färdplanen nu sikte på praktiska åtgärder som kan öka biodiversiteten i Finlands jordbrukslandskap och skogar.

SLC - P063012 540588
Von der Leyen stoppar SUR-lagen om växtskydd

Det ambitiösa EU-förslaget till skärpt växtskyddsförordning (SUR) har dragits tillbaka. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen informerade personligen om beslutet inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Utbetalningen av miljöavtal inleds 15.2

Livsmedelsverket börjar 15.2 betala ut ersättningar i enlighet med de miljöavtal som sökts år 2023. Ersättningar betalas ut på basis av avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap samt på basis av avtal om skötsel av våtmarker.

SLC - 53502593724 8D46Be23C2 O
EU-bönder blockerade parlamentet i Bryssel

Bönder från olika håll i Europa drog senaste vecka in till Bryssel med sina traktorer för att ventilera missnöje mot den europeiska jordbrukspolitiken. Det gick livat till framför EU-parlamentet där gator spärrades och barrikader antändes.